De ziekte van Sever en sportieve kinderen

De volkswijsheid zegt dat sporten gezond is. En dat is het natuurlijk ook. Op voorwaarde dat je het met mate doet en luistert naar je lichaam. Anders is sporten een bron voor blessures. Zoals de ziekte van Sever, die vooral voorkomt bij sportende kinderen tussen zeven en twaalf jaar.

Ziekte van Sever = overbelasting van de groeischijf

De ziekte van Sever is een overbelasting van de groeischijf van het hielbeen. Kinderen hebben in elk bot groeischijven. Dat zijn eigenlijk flexibele verbindingsstukken die nog geen beenderige structuur hebben en die kinderen toelaten om te groeien. De flexibiliteit maakt dat groeischijven vatbaar zijn voor breuken of overbelasting. De achillespees is de boosdoener bij de ziekte van Sever. Want die is gehecht aan de groeischijf van het hielbeen. Bij overbelasting of wanneer kinderen te snel groeien kan de achillespees trekken aan die groeischijf waardoor die geïrriteerd raakt. Het resultaat? Een stekende pijn aan de achterkant van de hiel.

 

Verhoogde kans bij veel sporten

Kinderen die veel sporten belasten hun groeischijf in de hiel veel meer dan andere kinderen. Elke keer wanneer een sportend kind zijn kuitspieren aanspant om te lopen, springen of draaien, trekt de achillespees aan de groeischijf en ontstaat er spanning. Daarom hebben sportende kinderen een verhoogde kans op de ziekte van Sever.

 

Niet sporten?

Moet je dan je kind maar beter niet laten sporten? Natuurlijk niet! Maar wijs je kind op het belang van een goede opwarming en stretching. En zorg dat het goede en aangepaste schoenen dragen. Klaagt je kind over pijn tijdens het sporten? Laat het dan niet meer spurten of springen, maar kijk of andere, minder belastende activiteiten zoals techniek- of stabiliteitstraining mogelijk zijn.

 

Screening om problemen te voorkomen

Als je kind veel en intensief aan sport doet, is het ook een goed idee om het te laten screenen door een podoloog. Zo kunnen kleine afwijkingen in het stap- en looppatroon, of een verkeerde stand van de voeten, met podologische zooltjes gecorrigeerd worden. Bovendien kan een podoloog je vertellen of je kind de juiste schoenen draagt om te sporten. Want ook foute schoenen zijn een oorzaak van de ziekte van Sever.

 

Combinatie van behandelingen

Heeft je kind last van de ziekte van Sever? Dan bieden rust en stretching, eventueel in combinatie met schoenadvies en podologische zolen, vaak de oplossing.

 

Wil je meer weten over de ziekte van Sever of klaagt je kind tijdens of na het sporten van hielpijn? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis