Hallux valgus, de Quasimodo van de voeten

Laten we even starten met een quizvraagje: wat hebben Disney en je voeten gemeen? Wel, ze hebben allebei een bultenaar ‘in dienst’. Die van Disney heet Quasimodo, die van je voeten hallux valgus. Maar daar stopt elke vergelijking. Want terwijl Quasimodo charmant en goed van inborst is, staat hallux valgus voor ongemak, stekende pijn, ingegroeide teennagels, hamertenen en ontstekingen.

De oorzaken van hallux valgus

Hallux valgus is de naam van de aandoening waarbij je een knobbel krijgt aan de zijkant van je voet op de plaats waar je grote teen begint. Anatomie, reuma, ouderdom en erfelijkheid kunnen leiden tot hallux valgus.

Maar de belangrijkste oorzaken zijn:

  • je anatomie: een te kort eerste middenvoetsbeentje
  • een fout gangpatroon, waarbij je middenvoetsbeentje naar binnen draait en je grote teen naar buiten draait als je stapt
  • te smalle schoenen
  • schoenen met een te hoge hak (meteen de reden waarom hallux valgus meer voorkomt bij vrouwen)

 

Het gevolg? Een beenderige aanwas aan de zijkant van je voet.

 

Je gangpatroon corrigeren

Een chirurgische ingreep is de enige oplossing om verlost te raken van je hallux valgus. Er bestaan geen behandelingen. Je kunt alleen de toestand stabiliseren door een bewegingsanalyse te laten uitvoeren, en met podologische zolen op maat je gangpatroon te corrigeren. Een nachtspalk dragen helpt ook.

Heb je je hallux valgus chirurgisch laten verwijderen? Dan is het sterk aan te raden om podologische zolen te dragen om te voorkomen dat je opnieuw een knobbel krijgt.

 

Wie het schoentje past …

Als je slechte schoenen draagt, verhoog je de kans dat je hallux valgus krijgt of dat de toestand erger wordt als je al hallux valgus hebt. Daarom is het een goed idee om schoenadvies in te winnen bij je podoloog. Als je nieuwe schoenen koopt, let er dan op dat:

  • je schoenen voldoende breed zijn
  • een goede voetafrol mogelijk is (schoenen met een neus die een beetje naar omhoog staat zijn aan te raden)
  • je schoenen geen naden aan de binnenkant hebben

 

Heb je hallux valgus? Dan kun je je schoenen bij de schoenmaker laten aanpassen om ter hoogte van je hallux valgus meer ruimte – en dus minder druk – te hebben. De onderste ogen van je schoenen niet rijgen verlicht de druk ook. Biedt dat geen oplossing? Dan kun je door je podoloog een orthese uit silicone laten maken.

 

Wil je meer weten over hallux valgus? Of wil je je looppatroon laten analyseren om problemen te voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis