Hallux valgus versus hallux limitus: de ene knobbel is de andere niet

In de PODO+-praktijken zien we heel vaak patiënten met klachten die gerelateerd zijn aan de hallux valgus, een uitgesproken knobbel aan de zijkant van de voet. Een probleem dat regelmatig verward wordt met de hallux limitus. De aandoening ziet er op het eerste gezicht hetzelfde uit, maar er zijn toch een aantal verschillen. PODO+ ontwart voor jou deze knobbelige kwestie.

Twee vormen van artrose

Er zijn natuurlijk overeenkomsten tussen de twee knobbels. Zo is er het vergelijkbare uitzicht: zowel bij een hallux valgus als hallux limitus bevindt er zich een knobbel aan de zijkant en soms ook aan de bovenkant van de voet, ter hoogte van de grote teen. Beide zijn bovendien vormen van artrose, waarbij het groteteengewricht nog maar beperkt kan bewegen. Al is die beweging bij een hallux valgus nog iets groter dan bij een hallux limitus. Vandaar de benaming ‘limitus’, ofwel gelimiteerd. Dat er pijn en ongemak bij komt kijken, geldt voor de twee vormen.

 

Vergroeiing versus verstijving

Terwijl de hallux valgus vooral een vergroeiing van het groteteengewricht is, heeft de hallux limitus te maken met een verstijving. Daardoor kan de voet niet meer goed afwikkelen, wat een afwijkend looppatroon veroorzaakt en soms latere heup- of lagerugklachten. In een volgende fase spreken we van hallux rigidus. Dan zal de teen totaal niet meer kunnen bewegen.

Hallux limitus komt vooral bij mannen voor, meestal na herhaaldelijke voetbalfracturen en -trauma’s. Hallux valgus zien we dan weer vaker bij vrouwen. Hun gewrichten zijn soepeler, waardoor ze sneller die kanteling van de teen hebben.

 

SOS knobbels

Bij PODO+ hebben we gelukkig alles in huis om je van de pijn te verlossen die de knobbels met zich meebrengen. Weg gaan ze niet meer, maar we kunnen wel het leed verzachten:

  • Dankzij een gedetailleerde bewegingsanalyse detecteren we het specifieke probleem en brengen we je voet goed in kaart.
  • We geven schoenadvies op maat, vooral bij hallux valgus. Schoenen zijn vaak te smal, wat uiteindelijk pijn oplevert.
  • Bij hallux valgus werken we ook vaak met een orthoplastie, een hulpmiddeltje om de pijnlijke wrijving in de schoen te verzachten.
  • Podologische zolen kunnen de klachten van hallux valgus en hallux rigidus verlichten.

 

Heb je last van een hallux valgus of hallux limitus? Maak dan gerust een afspraak in een van onze praktijken voor advies en een behandeling op maat.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis