Hielspoor: pijnlijk, maar ook te voorkomen

Hielspoor is een aandoening die vrij vaak voorkomt, al heeft niet iedereen er evenveel last van. Je krijgt pijn aan je hiel, vooral als je lang stilstaat, loopt of met de auto rijdt. Ook ’s morgens of als je lang hebt stilgezeten, kan je hiel pijnlijk of stijf aanvoelen. Maar zodra er sprake is van een ontsteking, wordt het pas echt een pijnlijke zaak. Dan heb je fasciitis plantaris of peesbladontsteking.

De boosdoeners bij hielspoor

Bij PODO+ zien we na elke zomer opvallend veel klachten die te maken hebben met hielspoor of fasciitis plantaris. De oorzaak is niet ver te zoeken: wanneer het warm is, lopen we vaker op slippers rond. En dat kan problemen in de hand werken.

Maar ook door het vele thuiswerk tijdens de lockdowns, waardoor mensen meer rondliepen op pantoffels, zagen we het aantal gevallen van hielspoor en fasciitis plantaris stijgen.. Waarom is dat? Wel, schoenen zoals slippers of pantoffels bieden veel te weinig steun aan het peesblad, waardoor er te veel druk ontstaat op de hiel. Door stevige schoenen te dragen kun je hielspoor dus in veel gevallen voorkomen!

Maar niet alleen slechte schoenen liggen aan de basis van deze aandoening. Ook deze factoren spelen mee:

  • een doorzakkende voetboog
  • een fout gangpatroon
  • te korte spieren en pezen

 

Over het algemeen krijgen oudere mensen, vrouwen, sporters en mensen met een staand beroep vaker te maken met hielspoor.

 

Hielspoor behandelen: PODO+ staat voor je klaar

Omdat hielspoor of fasciitis plantaris meerdere oorzaken kan hebben, is het een goed idee om een expert in te schakelen. Bij PODO+ helpen we je graag verder. Onze aanpak:

  • Via een bewegingsanalyse achterhalen we de oorzaak van je hielspoor. Gaat het om verkorte spieren of een fout gangpatroon?
  • We stemmen de behandeling vervolgens af op de resultaten van die analyse. De behandeling kan bestaan uit:
  • Podologische zolen op maat
  • Stretchoefeningen
  • Taping (zodat het vetkussentje op de hiel naar beneden geduwd wordt en een buffer vormt voor de hielspoor)
  • Schoenadvies

 

Heb je last van hielspoor of fasciitis plantaris? Maak dan gerust een afspraak in een van onze praktijken voor advies op maat.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis