Podologische zolen in veiligheidsschoenen: wat zijn de regels?

Trek je elke dag je veiligheidsschoenen aan voor je job? Good for you. Want ook voor je tenen geldt better safe than sorry.
Niet alleen je baas is bekommerd om je veiligheid, ook de Europese regelgeving is op het vlak van persoonlijke beschermingsmiddelen heel streng. Maar wat als je graag de binnenzool van je veiligheidsschoenen wil vervangen of er een extra podologische of orthopedische steunzool aan toe wil voegen? Wij zochten het voor je uit!

 

werkschoen met gecertificeerde zolen PODO+

Rules for shoes
Veiligheidsschoenen moeten voldoen aan de Europese PBM-Verordening 2016/425 en de Verordening van Medische Hulpmiddelen EU 2017/745.
Vanaf 2023 geldt er trouwens nog maar één ISO-norm voor nieuwe veiligheidsschoenen: de EN ISO 20345:2022. Als drager van veiligheidsschoenen zeggen deze getallen en letters je wellicht niet veel. De CE-markering is daarom een handig hulpmiddel. Spot je dit teken, dan zit je safe.
Belangrijk om te weten: combineer je je gecertificeerde veiligheidsschoenen met podologische zolen (zelfs als die komen van een gecertificeerde podoloog), dan ben je niet in orde met de wet.

Waar wringt het schoentje?
Ook al bieden je podologische zolen steun en comfort, toch kunnen ze ook problemen veroorzaken. Veranderingen in materiaal en voetpositie kunnen nu eenmaal je bescherming verminderen en zelfs leiden tot serieuze verwondingen.
Als je dus zomaar steunzolen in je safety shoes legt, verliezen je veiligheidsschoenen hun CE-markering en ben je, samen met je werkgever, aansprakelijk bij een ongeval.
De preventieadviseur-arbeidsarts en het Comité PBW vertellen je hier graag meer over.

Wanneer mogen podologische zolen wel?
Heb je nieuwe veiligheidsschoenen nodig? Ga dan na of je aanpassingen mag doen zonder dat je schoenen hun certificering verliezen. Kies verder voor zolen van een podoloog die de certificering strak in het vizier houdt. Klop ook even aan bij je werkgever voor een mogelijke terugbetaling van je podologische zolen. Even je licht opsteken is de boodschap!

Ben je op zoek naar een goede en veilige oplossing voor je voeten? Maak dan zeker een afspraak bij een podoloog voor de geknipte oplossing voor je veiligheidsschoenen.

>>> Maak een afspraak online

 

 

 

 

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis