Voetproblemen bij kinderen: no worries!

Als ouder geniet je voluit van je kroost. Je kinderen vormen iedere dag een “spannende” uitdaging. 😉

Ook al beleef je trots elke levensfase van je kind, toch zijn er soms momenten waarop je je zorgen maakt. Je vraagt je af of de linkervoet van je uk niet te veel naar binnen draait, je piekert over de X-benen van je vierjarige wervelwind, enz.
Ben je een beetje ongerust? Dan doe je vast wat elke verantwoordelijke ouder doet: je vraagt het aan dokter Google, toch?
Sorry, maar wij zijn niet de grootste fans van deze aanpak. Je leest er het ene horrorscenario na het andere. Daarom stellen we je vandaag liever gerust en bespreken we de zes meest voorkomende voetproblemen bij kinderen.

kindervoet op balans

Voetproblemen bij kinderen: ons overzicht

In onze PODO+-praktijken zien we bijzonder veel voeten. Jong én oud. Uit ervaring weten we dus precies waar het schoentje knelt op elke leeftijd.
Bij kinderen duiken vooral volgende problemen op:

 

  1. Een afwijkende voetstand

Denk je dat je kind platvoeten heeft? Of holvoeten waarbij de druk vooral zit op de voorvoet en hiel?
Tot de leeftijd van zes jaar is het normaal dat de voet van je kind nog niet volgroeid is. Maak je dus niet te snel zorgen.

Ons advies: laat je uk zoveel mogelijk op blote voeten lopen. Zo trigger je een goede spierwerking en kan het bot optimaal ontwikkelen door de schokken die het moet opvangen.

Wijkt de voetstand van je telg extreem af? Of is je kind ouder dan zes jaar en ben je toch wat ongerust? Laat dan de voeten van je kind nakijken. Dankzij ons professionele nazicht kan je eventuele ongemakken zoals knieproblemen door X-benen (bij platvoeten) en O-benen (bij holvoeten) op latere leeftijd voorkomen.

Speciaal voor kinderen kiezen we trouwens voor een leuke aanpak. Wat dacht je van ons voetzakje met spelletjes die de voetspieren activeren?

 

  1. Pijnlijke hielen of knieën

Is je kind aan zijn groeispurt begonnen? Dan brengt dit wel eens pijnlijke hielen of knieën met zich mee. De botten groeien megasnel en de spieren kunnen dat helse tempo niet volgen.  Het gevolg: er ontstaat pijn op de aanhechting, vooral als je je knieën of hielen belast. Onder andere de ziekte van Sever (hielen) of een Osgood-Schlatter-knie zijn hiervan enkele voorbeelden.

Wil je de klachten van je kind verminderen? Maak dan een afspraak voor een nazicht bij één van onze podologen.

 

  1. Een teenloper has entered the building

Natuurlijk hebben we het hier niet over een sluipende onderdeur die soms eens een koekje wil stelen. 😊
Loopt je kind vaker op zijn tenen, dan is er meer aan de hand. Soms is de oorzaak neurologisch, soms zien we spieren die te kort zijn. Voor elk scenario verwijzen we je graag naar de beste expert die met een gerichte therapie van start gaat.

 

  1. Kromme tenen of tenen die over elkaar groeien

De stand van je tenen kan op latere leeftijd voor vervelende kwaaltjes zorgen zoals likdoorns. Daarom is een snelle aanpak een slim plan. Bij de allerkleinsten denken we aan taping, bij de grotere kinderen gaan we voluit voor een silicone orthese.

 

  1. Ingegroeide teennagels

Meestal trekken we jou, als ouder, eens aan je oren. We will do it gently, no worries.
Knip je de teennagels van je kind te kort of te rond? Dan ben je zelf de oorzaak van dit probleem.

Daarnaast kunnen ook te kleine schoenen voor een te grote druk op de tenen zorgen.

 

  1. Wratjes, likdoorns en other fun stuff

Heeft je kind last van een wratje of een likdoorn? Soms is het niet altijd even duidelijk wat er aan de hand is. In onze praktijk onderzoeken we graag je klacht. Bij een wratje verwijzen we je naar de huisarts of dermatoloog. Is er toch sprake van een likdoorn? Dan zoeken we naar de oorzaak en pakken we het probleem aan.

 

Tot slot, in welk scenario je ook belandt, ons advies is duidelijk!

  • Blijf kalm. Er is geen reden tot paniek.
  • Onderneem geen speurtocht op het internet.
  • Kom langs voor een professionele check-up van de voet van je kind.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis