Voor jou getest tijdens de marathon van Valencia: de Nike Zoomx Vaporfly Next%

Er is zelden zo veel commotie over een loopschoen geweest als over de Nike Zoomx Vaporfly Next%. Als gepassioneerde en fervente loper én podoloog wilde ik wel eens weten what the fuss was all about. Dus kocht ik een paar van deze Nike-schoenen en liep ik er de marathon van Valencia mee.

Alle records aan diggelen

Sinds Nike deze loopschoen lanceerde, sneuvelen alle records. Professionele lopers zetten besttijden neer en amateursporters vegen hun persoonlijke toptijden van de tabellen. De Keniaan Eliud Kipchoge dook er in oktober zelfs als eerste mens ooit mee onder de twee uur op de marathon. Voor een goed begrip, dat was op een versie van de loopschoen die nog niet te koop is.

 

Katapulteffect

Wat deze loopschoen zo speciaal maakt? De Zoomx Foam die jou als het ware lanceert bij elke stap die je zet, en de Carbon Fiber Plate die je afrol stimuleert en je naar voren stuwt als je loopt. En natuurlijk het gewicht. Deze loopschoen weegt nauwelijks 200 gram!

 

108 wereldrecords

Deze loopschoenen zijn voor marathonlopers wat de ergonomische polyurethaanzwempakken waren voor de zwemmers op de Olympische Spelen van 2008: prestatiebevorderaars. In het geval van de zwemmers werden er in 2008 maar liefst 108 wereldrecords verbroken.

 

Strengere reglementering?

Dat grote aantal wereldrecords deed de vraag rijzen of zulke zwempakken geen ‘vestimentaire’ doping waren. Het gevolg? Ze werden in 2010 verboden. Ook in de loopwereld klinken de stemmen om een striktere reglementering rond loopschoenen. Die zou het gebruik aan banden leggen van loopschoenen zoals de Nike Zoomx Vaporfly Next% waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze je sneller laten lopen.

 

Stevig vlammen

Ik had dus redenen genoeg om online een paar te bestellen en het effect van de Nike Zoomx Vaporfly Next% eens aan den lijve te ondervinden. Ik geef ook even mee dat deze loopschoenen niet gemaakt zijn om training na training en race na race mee te lopen, maar wel om enkele keren per jaar eens stevig te vlammen.

 

Even wennen

De eerste keer dat ik de schoenen aantrok, was voor een trainingstochtje van 10 kilometer. In het begin liepen ze wat raar. Ik moest wennen aan de schoenen, maar na enkele honderden meters voelden ze heel goed aan. Het was een rustige training en het leek alsof ik geen schoenen droeg. Nu, 10 kilometer is geen marathon, dus ik was wel benieuwd hoe mijn 42 kilometer in Valencia zouden verlopen.

 

Man met de hamer

Een eerste vaststelling in Valencia? De Nike Zoomx Vaporfly Next% is populair. Er waren heel veel lopers die deze schoenen droegen. En nu weet ik ook waarom, want ze lopen echt heel aangenaam. De fysieke inspanning blijft en ik ben de man met de hamer ook deze keer weer tegengekomen, maar hij stond toch iets verder op het parcours dan anders. 🙂

 

Minder spierpijn

Ik verbeterde mijn tijd in Valencia met twee minuten. Maar of dat nu aan mijn loopschoenen lag, of dat ik gewoon een goede dag had, laat ik in het midden. Het was wel opvallend dat ik de dagen na de marathon veel minder spierpijn had dan anders. Ik kan alleen maar denken dat het komt door de demping en de lanceringsondersteuning die de schoenen bieden.

 

De moeite waard

De conclusie? De Nikes Zoomx Vaporfly Next% laten je sneller lopen. Of geven je toch zeker het gevoel dat je sneller en gemakkelijker loopt. En dat is belangrijk voor het mentale aspect van de marathon. Want het loopwerk moet je natuurlijk wel zelf blijven verrichten. 🙂

Maar probeer ze vooral zelf eens uit. Het is de moeite om ze eens te ervaren!

 

Groeten

Tom

 

Wil je ook graag een marathon lopen? Kom dan langs voor een bewegingsanalyse of podologische zolen om problemen als je loopt voor te blijven. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis