Voorkom of genees blessures dankzij een bewegingsanalyse

Het menselijke lichaam is echt een fascinerend mechanisme. Onze anatomie is een architectonisch meesterwerk waarin alle elementen rechtstreeks of onrechtstreeks met elkaar verbonden zijn. En daardoor situeert de oorzaak van een huidig of toekomstig probleem zich niet altijd op de plaats waar je nu of in de toekomst pijn hebt of een ongemak ervaart. Een grondige bewegingsanalyse werpt het juiste licht op de zaak!

Risicofactoren en oorzaken bepalen met een bewegingsanalyse

Als je problemen wilt voorblijven of oplossen, is het een goed idee om je volledige bewegingsapparaat te laten analyseren door een specialist. Als je een bewegingsanalyse laat uitvoeren door een gespecialiseerde podoloog, achterhaal je in geen tijd je lichamelijke risicofactoren of de oorzaken van een blessure of fysiek ongemak.

 

Een bewegingsanalyse met drie fundamenten

Een goede bewegingsanalyse bestaat uit veel meer dan een tijdje wandelen of lopen op een loopband. Er is meer nodig om tot een totaalbeeld te komen en de juiste preventieve of curatieve acties te kunnen nemen. Als specialist in bewegingsanalyse bestaat onze aanpak daarom uit drie elementen:

  1. Een uitgebreid gesprek
    Omdat je lichaam een samenhangend geheel vormt waarin alles met elkaar verbonden is, kunnen veel factoren aan de basis van een probleem liggen. Daarom hebben we een uitgebreid gesprek over je leef-, train-, eet- en slaapgewoontes. We zoomen in op je medische geschiedenis en werpen een gedetailleerde blik op je schoenen. Die bevatten veel nuttige informatie over je wandel- en looppatroon, omdat je er al honderdduizenden stappen mee gezet hebt.

 

  1. Een klinisch onderzoek
    Dat klinkt misschien akelig, maar dat is het zeker niet. Je hoeft er niet eens zo’n oncomfortabele ziekenhuisoutfit voor aan te trekken. 😉 Het onderzoek bestaat uit een aantal spiertesten om de kracht en souplesse van je spieren te meten, en een aantal simulaties van situaties om te kijken hoe je spieren bepaalde bewegingen opvangen. Daarnaast is er aandacht voor je (a)symmetrie en lichaamsverhoudingen. Kortom: we nemen je volledige bewegingsapparaat onder de loep.

 

  1. Een gang- en loopanalyse
    Is ons gesprek en het klinische onderzoek afgerond? Dan mag je plaatsnemen op de loopband. Je wandelt en loopt blootvoets én met schoenen terwijl innovatieve highspeedcamera’s elke beweging vastleggen. Die camera’s maken 80 beelden per seconde. Een gang- en loopanalyse focust niet alleen op je voetafrol, maar ook op de positie van je knieën, heupen, rug en je armzwaai. Zo krijgen we een duidelijk en volledig beeld van je lichaam in actie.

 

Meer dan een podologische zool

Het grootste misverstand over een bewegingsanalyse? Dat de oplossing altijd een podologische zool op maat is. Podologische zolen zijn maar één mogelijkheid om blessures te voorkomen of te genezen. De oplossing kan ook bestaan uit (een combinatie van) spierversterkende oefeningen, stretching, schoenadvies, kinebehandelingen, osteopathie of een operatie. Helaas zul je in dat laatste geval wel zo’n stijlvolle ziekenhuisjas moeten aantrekken. 🙂

 

Wil je graag meer weten over een bewegingsanalyse? Of wil je een bewegingsanalyse door een specialist laten uitvoeren? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis