Wat is een achillespeesontsteking?

Een verhaal over Griekse mythologie, slechte schoenen en podologen …

Je achillespees heeft de reputatie van een kwetsbare plek te zijn. Deze pees – die je grote kuitspier aan je hielbeen hecht – heeft haar naam te danken aan de Griekse mythologie.

De moeder van baby Achilles – later een grote Griekse held – dompelde hem onder in de rivier Styx waardoor Achilles onkwetsbaar werd. Omdat zijn moeder hem daarbij aan zijn hiel vasthield en het water hem dus niet kon raken, werd dat zijn enige kwetsbare plek. En hij heeft het geweten, want Achilles werd tijdens de Trojaanse Oorlog met een pijl in zijn hiel gedood.

Reputatie van de achillespees is terecht

Tot zover de mythologieles. J Nu, de reputatie van de achillespees is niet onterecht. Want achillespeesontstekingen komen vaker voor dan je zou denken. Vooral mensen die een sport beoefenen met veel start-, stop-, spring- en draaimomenten, en daarbij slechte of niet-aangepaste schoenen dragen, hebben er last van.

 

Wat is een achillespeesontsteking?

De naam zegt het: een achillespeesontsteking is een ontsteking van je achillespees. Maar de graad van de ontsteking kan verschillen. Bij een lichte achillespeesontsteking ervaar je een stekende pijn aan het begin en het einde van je sportactiviteit. Heb je een zware ontsteking? Dan voel je voortdurend die stekende pijn.

 

Veel oorzaken, hetzelfde resultaat

Een achillespeesontsteking kan verschillende oorzaken hebben:

  • Overbelasting
    Ben je een loper, tennisser, voetballer, honkballer of danser? Dan heb je een verhoogde kans op een achillespeesontsteking. De reden? Je springt, draait, start en stopt vaak bruusk met lopen. En dat betekent schokken die je achillespees belasten. Gebeurt dat overdadig? Dan kan dat leiden tot een achillespeesontsteking.

 

  • Slechte schoenen
    Ook als je schoenen draagt met een te harde contrefort – dat is de versteviging aan de hiel van je schoen – of met hoge hakken, loop je een verhoogd risico op een achillespeesontsteking. Zulke schoenen verzwakken en/of verkorten je kuitspieren, met alle gevolgen van dien.

 

  • Verkeerd looppatroon
    Als je voet te fel naar buiten afwikkelt of naar binnen kantelt als je stapt, krijg je een opeenstapeling van kleine stressmomenten die ook kunnen resulteren in een achillespeesontsteking.

 

  • Plotse verandering in activiteitsgraad
    Als je als ongeoefende wandelaar plots op wandelvakantie trekt, of als geoefende sporter opeens je trainingsintensiteit sterk verhoogt, dan stel je je achillespees bloot aan belastingen die ze niet gewoon is. En dan volgt vaak een ontsteking.

 

Oefeningen, schoenen en zolen als preventie

Wil je een achillespeesontsteking voorkomen? Dan is het dus belangrijk om:

  • de juiste schoenen – en eventueel podologische zolen – te dragen
  • je trainingsarbeid stapsgewijs op te bouwen
  • je goed op te warmen

 

Heb je een achillespeesontsteking gehad? Blijf dan je kineoefeningen doen om te voorkomen dat je hervalt.

 

Traag genezingsproces

Een achillespeesontsteking geneest traag omdat een pees nu eenmaal niet zo goed doorbloed is. Daarom is rust of een verminderde trainingsintensiteit belangrijk. Als je een lichte achillespeesontsteking hebt en toch wilt lopen, dan vermijd je beter zachte ondergronden.

Oefentherapie bij een kinesist om je pees te verlengen en te versterken, is aan te raden. Een sportarts kan shockwavetherapie gebruiken of je een inspuiting geven om je ontsteking te behandelen. Let in dat laatste geval wel goed op, want een inspuiting kan je pees verzwakken.

Een podoloog ten slotte kan je looppatroon analyseren en corrigeren met podologische zolen. Helpt dat allemaal niet? Dan biedt een operatie de oplossing.

 

Wil je je looppatroon laten analyseren om een achillespeesontsteking te voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis