Wintervoeten gaan niet in je koude kleren zitten

De eindejaarsperiode is voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar. Helaas kan niet iedereen voluit genieten van de warme sfeer. Want als je last hebt van wintervoeten, zijn de wintermaanden een synoniem voor een verhoogde kans op pijnlijke voeten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn wintervoeten niet gewoon koude voeten …

Wintervoeten = hypergevoelige voeten

Wintervoeten hebben, betekent een hypergevoeligheid hebben voor koude. Je voeten zijn van alle lichaamsdelen het verste van je hart verwijderd. Als je wintervoeten hebt, slaagt je hart er niet in om je voetweefsel voldoende van bloed te voorzien. Dat komt omdat je zenuwbanen je bloedvaten snel en krachtig vernauwen als reactie op de koude. Het gevolg? Een tintelend gevoel dat vaak gepaard gaat met pijn en soms zelfs tot voetwondjes leidt.

 

Geschenk van Moeder Natuur

Wintervoeten heb je of heb je niet. Je kunt niets ‘verkeerd’ doen waardoor je zelf wintervoeten veroorzaakt. Moeder Natuur bepaalt of je er last van hebt of niet. Het goede nieuws? Je kunt wel maatregelen treffen om de onaangename gevolgen van wintervoeten tegen te gaan. Als ervaren podologen geven wij je graag vier tips als remedie tegen je wintervoeten.

 

  1. Neem vitamine B
    Vitamine B herstelt je zenuwbanen en heeft een positieve invloed op je zenuwgeleiding. Het is wel belangrijk dat je op tijd vitamine B-supplementen neemt om in de wintermaanden van het effect te kunnen genieten. Idealiter start je eind augustus, begin september met de inname.

 

  1. Neem wilde kastanje
    Wilde kastanje kun je kopen als pil of in een flacon. Het heeft een positief effect op je wintervoeten omdat het je bloedvaten openzet, en zo een betere bloedtoevoer naar je voeten mogelijk maakt.

 

  1. Draag dikke kousen en goede schoenen
    Als je last hebt van wintervoeten is het belangrijk om je voeten warm te houden. Dikke kousen en goede schoenen zijn uitstekende isolatoren. Draag ze dus zoveel je kunt.

 

  1. Warm je voeten niet op
    Het is heel verleidelijk om je koude voeten op te warmen aan die knetterende openhaard. Toch kun je maar beter aan die verleiding weerstaan. Zeker als je niet voor dat haardvuur kunt blijven zitten. Want zodra je weggaat van de warmtebron, vernauwen je bloedvaten opnieuw, waardoor de pijn nog intenser kan worden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Wil je graag meer weten over mogelijke remedies tegen wintervoeten? Neem dan gerust contact met ons op voor een consultatie.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis