Zijn jouw voeten de oorzaak van jouw lage rugpijn?

Lage rugpijn, het is iets dat als sneeuw voor de zon mag verdwijnen. Toch hebben heel wat mensen er vaak last van zonder zich specifieke vragen hierrond te stellen. We denken dan wel eens: ‘het zal wel weer overgaan’. Maar wat als dat niet gebeurt?

Rugpijn kan veel oorzaken hebben zoals een foutieve houding, foutieve beweging of veel (of fout!) tillen en heffen. Maar een oorzaak die wel eens over het hoofd wordt gezien: je voeten. Daarom voeren we bij mensen met rugklachten een bewegingsanalyse en enkele testen uit. Hierdoor kunnen we achterhalen of jouw klachten afkomstig zijn van jouw voeten.

 

Podologische oorzaken van lage rugpijn:

  • Verschil in beenlengte: Als je benen een verschillende lengte hebben, dan staat je bekken scheef. Daardoor ga je verkeerd lopen en bewegen. Op termijn zijn rugklachten dan onvermijdelijk.
  • Verkeerde voetbeweging: Op de buitenkant van je voeten wandelen of afwikkelen zijn voorbeelden van verkeerde voetbewegingen. Hierdoor heb je een beperkte natuurlijke schokbreking tijdens het bewegen. Ook hierdoor kunnen veel lage rugpijn klachten ontstaan.
  • Hakken dragen: Sorry dames, veel op hakken lopen zorgt ervoor dat het bekken naar voren kantelt. Daardoor vertoont de rug lordose, beter bekend als een te holle rug. Dit kan op termijn natuurlijk ook klachten creëren.

 

Behandeling:

  • Verschil in beenlengte: Door middel van een opgehoogde zool zullen we het lengteverschil minimaliseren
  • Verkeerde voetbeweging: Dankzij een podologische zool gaan we jouw voet anders sturen, zodat je terug op een juiste manier kan bewegen.
  • Hakken dragen: Af en toe jouw hakken vervangen door goede, stevige schoenen maakt een wereld van verschil.

 

Het kan gebeuren dat we tijdens de bewegingsanalyse tot de conclusie komen dat de lage rugpijn een andere oorzaak heeft dan een voetafwijking. Als we vermoeden dat je een hernia of een ander niet podologisch-probleem hebt, verwijzen we altijd door naar de huisarts of kinesist.

Maar… Het allerbelangrijkste om lage rugklachten voor te blijven, is je core spieren trainen, blijven trainen en onderhouden. We weten natuurlijk hoe moeilijk het is om vol te houden, wij zijn ook maar mensen en af en toe lui. Maar elke dag een kwartiertje in jezelf investeren, zal veel rugklachten voorkomen.

Heb je het vermoeden dat jouw lage rugpijn afkomstig is door een voetprobleem? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis