Atleetvoet, geen voorrecht voor atleten

Onze patiënten trekken onze diagnose zelden in twijfel. Maar als we hen na een voetonderzoek vertellen dat ze last hebben van atleetvoet, is het resultaat vaak een vertwijfelde blik. ‘Ik? Atleetvoet?’ Ja. Want ondanks de naam is atleetvoet geen voorrecht voor atleten.

Schilfers, blaasjes en jeuk

Atleetvoet is een schimmelinfectie die zich uit in schilferige kloofjes tussen de tenen en jeuk. Het is geen ernstige, maar wel een vervelende aandoening die soms ook gepaard gaat met lichte pijnklachten. Laat je atleetvoet onbehandeld? Dan kan het zich uitbreiden naar je voetzolen, waar dan jeukende blaasjes of rode schilfertjes ontstaan.

 

Vochtige, donkere omgeving

Schimmels houden van je voeten. Dat is niet verwonderlijk. Je voeten bevatten zweetklieren en je stopt ze in schoenen. Dat betekent dat schimmels op je voeten kunnen gedijen in een vochtige, donkere omgeving. En daar zijn ze dol op. Dermatofyt is zo’n schimmel. Als je die oploopt – wat vaak gebeurt op vochtige plaatsen zoals zwembaden of douches – dan is de kans groot dat je een huidinfectie krijgt: atleetvoet.

 

Atleetvoet of zwemmerseczeem

Vanwaar nu de naam atleetvoet? Wel, atleten dragen heel vaak sportschoenen die gemaakt zijn van synthetisch materiaal. Daardoor kunnen hun voeten minder goed ademen en krijgen ze door het zweten vochtige voeten. Het vervolg van het verhaal ken je. Atleetvoet is ook bekend onder de naam zwemmerseczeem of tinea pedis.

 

Invloedrijke factoren

Naast zweetvoeten, schoenen die weinig ademen en vochtige plaatsen waar de voetschimmel dermatofyt graag vertoeft, verhogen ook knellende schoenen, warmte en voetmisvormingen (waarbij de ene teen onder de andere schuift), je kans op atleetvoet. Gelukkig kun je ook heel wat doen om deze aandoening te voorkomen.

 

Vijf preventietips tegen atleetvoet

Om de vorming van atleetvoet tegen te gaan, is het belangrijk om de kans dat je dermatofyt oploopt te verkleinen én je voeten zo droog mogelijk te houden.

  1. Was je voeten één keer per week met iso-Betadine-zeep*.
  2. Droog je voeten goed af, zeker tussen je tenen. Haal bijvoorbeeld een opgerold wondgaas van links naar rechts en van rechts naar links door je tenen.
  3. Doe elke dag propere sokken aan.
  4. Draag goed ventilerende schoenen.
  5. Draag in vochtige ruimtes zoals douchecabines altijd slippers. Maar ook alleen maar dan, want veel rondlopen op slippers is slecht voor je voeten.

 

*(Je voeten regelmatig wassen is belangrijk, maar was ze niet dagelijks met zeep want dan verstoor je de neutrale zuurtegraad van je huid.)

 

Eenvoudig te behandelen

Heb je ondanks je voorzorgsmaatregelen toch atleetvoet opgelopen? Dan volstaat het om je voeten enkele keren per dag met een schimmeldodende crème of spray zoals Daktarin of Lamisil te behandelen. Gebruik je een spray? Spuit die dan ook in je schoenen en kousen.

En let op! De uiterlijke kenmerken van atleetvoet verdwijnen snel, maar dat betekent niet dat de schimmel weg is. Daarom is het belangrijk om je voeten minstens twee weken te behandelen.

Wil je meer weten over atleetvoet? Of wil je je zwemmerseczeem of een andere voetaandoening laten behandelen? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis