Run, Forest, run … maar liefst zonder loopblessures!

Bij de start van het nieuwe jaar maak je vast en zeker een lijstje met goede voornemens. Wat meer slaap, wat minder alcohol (ok, veeeel minder alcohol), een gezonder eetpatroon, enz. Ook meer bewegen past perfect in dit rijtje. Je bent helemaal ready om je nieuwe loopschoenen in te wijden. Zo hebben we het graag! Maar … en hier komt ie: pak de start van je nieuwe energieke levensstijl slim aan! Hoe doe je dat precies? Wat zijn de blessures die om de hoek loeren? We vertellen het je graag in deze blogpost.

Runners blessures PODO+

Start smart!
Als beginnende loper hou je het best rekening met onze adviezen. Op die manier ga je voluit voor een jaar boordevol loopfun.

  • Zorg voor een langzame opbouw van je trainingen. Zelfs als je lichaam in topconditie is door een andere sport, kies je voor een gezond evenwicht tussen belasting en belastbaarheid.
  • Warm je spieren voldoende op.
  • Las rustdagen in. Op deze manier kan je lichaam recupereren en aan kracht winnen.
  • Luister naar je lichaam. Heb je last van pijn? Contacteer dan je arts of podoloog bij een voetprobleem.

 

Loopblessures die je liever vermijdt
In onze praktijk zien we vooral vijf problemen opduiken onder de runners:

  1. Een lopersknie (Runner’s knee) of ook wel het iliotibiale band syndroom genoemd. Dit is een typische overbelastingsblessure waarbij je pijn voelt aan de buitenzijde van je knie. Vooral hurken en trappen nemen triggert de pijn. Een overbelasting van je spieren is meestal de oorzaak. Lees: je bent te snel en te hevig van start gegaan. Daarnaast kan ook een verkeerd looppatroon heel wat leed veroorzaken. Spring binnen bij je podoloog. Hij of zij zorgt voor een duidelijke oplossing.
  2. Een achillespeesontsteking is een overbelasting door te korte spieren. Je voelt een constante zeurende pijn in je achillespees. Ontstekingsremmers nemen die pijn wel weg, maar helpen je niet om de oorzaak aan te pakken. Een podoloog wel. 😊 Met zooltherapie of een samenwerking met een kinesist pakt je podoloog je ongemak aan en verlengt je spieren. Daarna mag je ze opnieuw verstevigen.
  3. Een scheenbeenvliesontsteking ontstaat door de irritatie van je botvlies. Loop je op een te harde ondergrond of trek je niet de juiste loopschoenen aan, dan ben je sneller het slachtoffer van deze kwaal. Ook als de stand van je benen (O-benen of X-benen) afwijkt, kom je in de Ons advies? Voel je pijn ter hoogte van je scheenbeen, ruil dan het lopen even in voor compressiekousen, cold packs en een analyse van je podoloog.
  4. Fasciitis plantaris of hielspoor is een ontsteking van de aanhechting van het peesblad onder je voet op het hielbeen. Komt je peesblad te veel onder druk te staan, dan loert deze blessure om de hoek. Je podoloog kan je helpen met gerichte zooltheraphie.
  5. Een stressfractuur (vermoeidheidsbreuk) in een middenvoetbeentjes of hielbeen. Samen met je podoloog pak je de mogelijke oorzaken zoals slechte schoenen, een verkeerde stand van je voet(en) of een fout looppatroon aan en vermijd je een volgende overbelasting.

 

Stuk voor stuk scenario’s die je in 2024 wil vermijden, toch?
Kan je wat extra hulp gebruiken bij je loopuitdaging? Wil je deze kwaaltjes meteen de kop indrukken? Maak dan nu een afspraak bij een podoloog voor een screening, extra educatie en/of een behandeling op maat.

>>> Maak een afspraak online

 

 

 

 

 

 

 

 

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis