Blijf niet op je blaren ‘zitten’

Als aanhanger van een gezonde geest in een gezond lichaam trek je regelmatig je loop- of wandelschoenen aan om vol enthousiasme je kilometers af te leggen. Maar na een tijdje krijg je wat last van zeurende pijn aan je voet. Toch zet je door en bereik je je doel. Maar dan doe je je schoenen uit en ontdek je de oorzaak van je ongemak: een blaar. Bijzonder onaangenaam en vervelend bij je volgende tochtje. Omdat niemand graag op blaren ‘zit’, vertellen wij je wat je kunt doen om blaren op je voeten te voorkomen én behandelen.

Te veel wrijving

Een blaar is een beschermende reactie van je huid. Als je voeten gezwollen zijn, als je zandkorrels in je schoenen hebt, of als je erg zweet in je kousen, dan ontstaat er wrijving. Is je huid dun op de plaats van de wrijving? Dan zal je lichaam vocht aanmaken en ophopen om je huid te beschermen. Die ophoping zorgt voor druk, met pijn als resultaat.

 

Minder kans op blaren

Leuk is natuurlijk anders. Een blaar is ongemakkelijk en vermindert je wandel- en loopcomfort. Het goede nieuws? Je kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op blaren te verkleinen.

 

  • Kies goed passende schoenen
    Als je schoenen goed passen en je ter hoogte van je tenen genoeg ruimte hebt, voorkom je knelling en wrijving.

 

  • Plaats je voet goed achteraan in je schoen
    Als je je schoenen aantrekt, zorg er dan voor dat je hiel helemaal achter tegen je schoen zit voor je ze bindt.

 

  • Draag naadloze kousen
    Naadloze kousen verkleinen de kans op wrijving en dus blaren. Zweet je nogal gemakkelijk aan je voeten? Kies dan voor absorberende naadloze kousen.

 

  • Hydrateer je voeten
    Een vochtige huid is beter bestand tegen wrijving. Heb je een droge huid? Hydrateer je voeten dan met een hydraterende, vettige zalf zoals vaseline.

 

  • Breng een tape aan
    Je wandel- of loophouding kan ervoor zorgen dat je altijd op dezelfde plaats een blaar krijgt. Dat voorkom je door op die plaatst trapsgewijs een tape aan te brengen.

 

Eerste hulp bij blaren

Heb je ondanks alle maatregelen toch een blaar? Dan is het belangrijk om die goed te behandelen. De beste behandeling is om je blaar dicht te laten en ze rustig te laten uitdrogen.

Doet je blaar te veel pijn? Dan kun je aan de boven- en de onderkant een gaatje maken, het vocht uit de blaar duwen en ze daarna goed ontsmetten met een ontsmettingsmiddel zoals iso-Betadine. Gebruik ten slotte een blarenpleister, want die werkt ontlastend en biedt bescherming.

 

Blaren behandelen en de podoloog

Levert de behandeling van je blaar niet het gewenste resultaat op en blijf je veel pijn hebben? Ga dan naar de podoloog voor vilttherapie.

Een bezoek aan de podoloog is trouwens ook aan te raden als je blaar opengegaan is en je het loshangende vel verwijderd hebt.

Krijg je vaak op dezelfde plaats blaren? Dan kan een podoloog je wandel- of loophouding analyseren en corrigeren met podologische zolen.

 

Wil je blaren door een ervaren podoloog laten behandelen? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak in een van onze podopraktijken.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis