Een beenlengteverschil: oorzaken en oplossingen

70% tot 90%. Zoveel procent van de bevolking loopt rond met een beenlengteverschil. Meestal is dat zonder pijnlijke gevolgen. Maar soms leidt een beenlengteverschil tot fysieke klachten met pijn aan de heupen of de onderrug als voornaamste gevolg.

Meestal geen zichtbaar verschil

Ken je Herr Flick nog? De Gestapo-officier uit de nineties-cultserie ’Allo ’Allo!? Hij had een uitgesproken stappatroon dat waarschijnlijk het gevolg was van een beenlengteverschil. Hij is nooit bij ons langs geweest voor een bewegingsanalyse, dus zeker zijn we er niet van. 🙂 Maar de kans is groot. Gelukkig is een beenlengteverschil in het echte leven meestal zo klein dat het niet met het blote oog zichtbaar is. Maar daar schuilt ook een gevaar in.

 

Anatomisch of functioneel

Een beenlengteverschil kan anatomisch of functioneel zijn.

  • Een anatomisch beenlengteverschil betekent dat je beenderen werkelijk van lengte verschillen. Je bent ermee geboren. Zo’n verschil in beenlengte kan alleen met een RX-meting vastgesteld en gemeten worden. Vaak levert een anatomisch beenlengteverschil geen klachten op, want je lichaam is zo inventief en flexibel dat het zich aanpast.
  • Heb je een functioneel beenlengteverschil? Dan ligt het probleem niet in een verschil van de lengte van je beenderen, maar in de asymmetrie van je onderste ledematen. Die kan het resultaat zijn van een gekanteld bekken als gevolg van een voet die meer naar binnen kantelt dan de andere voet, bepaalde spierzwaktes, een knie die meer gebogen is, of heelkundige ingrepen zoals knie- of heupprotheses. Een functioneel beenlengteverschil stel je vast met een bewegingsanalyse.

 

Erger voorkomen

Een functioneel beenlengteverschil gaat meestal gepaard met lage rugpijn of pijn aan de heupen. Blijft dat onbehandeld, dan kan zo’n beenlengteverschil leiden tot artrose. Daarom is het aan te raden om een bewegingsanalyse te laten uitvoeren om erger te voorkomen als je lage rugklachten of heuppijn hebt. Zeker als je er al jaren mee rondloopt.

 

Podologische zolen, aangepaste schoenen en spiertraining

Een functioneel beenlengteverschil tot 1 centimeter kunnen we behandelen met podologische zolen op maat.

Is je beenlengteverschil groter dan 1 centimeter? Dan bieden podologische zolen in combinatie met aangepaste schoenen de oplossing. Bovendien kan spiertraining om je spieren gericht te versterken ook deel uitmaken van je behandeling.

 

Wil je meer weten over de oorzaken en behandeling van een beenlengteverschil? Of wil je een bewegingsanalyse laten uitvoeren? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis