Groeipijnen bij kinderen: ze horen erbij … of toch niet?

Groeipijnen, letterlijk en figuurlijk, horen bij groter worden. Het is een heel normale fase in het groeiproces en dus niets om je als ouder zorgen over te maken. Nachtelijke groeipijnen bij kinderen komen vrij frequent voor. Maar liefst een op de vijf kinderen heeft er last .

Heeft jouw kind ook overdag last van groeipijnen? Dat is een ander verhaal. In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen groeipijnen overdag en ’s nachts, en wat je eraan kunt doen.

Nachtelijke groeipijnen bij kinderen

Nachtelijke groeipijnen zien we vooral bij de 4- tot 8-jarigen. Meestal gaat het om een zeurende pijn in de benen of in de knieholtes die spontaan opkomt. Niet alle kinderen hebben er last van. Het is tot nog toe niet duidelijk waarom het ene kind wel pijn heeft, en het andere bijna pijnloos het groeiproces doorloopt.

 

Heeft je kind overdag ?

Als kinderen overdag rennen, spelen en sporten, klagen ze ook weleens over pijn in de benen, knieën of hielen, al is die pijn dan eerder stekend dan zeurend. Dat noemen we ook groeipijnen, maar toch is er een dieperliggend probleem. Want de pijn ontstaat dan door een anatomische en/of biomechanische afwijking, bijvoorbeeld platvoeten of te soepele gewrichten. We zien dit ook vaker terug bij kinderen tussen 4 en 14 jaar. Als de pijn zich duidelijk in één gewricht voordoet zoals de heup, knie of voet, dan wijst het vaak op een andere aandoening, bijvoorbeeld de ziekte van Sever (hielpijn) of de ziekte van Osgood-Schlatter (kniepijn).

Goed om te weten: soms krijgen kinderen deze klachten door een te hoge trainingsintensiteit. Kinderen laten sporten is uiteraard heel belangrijk, maar vermijd overtraining door rekening te houden met hun ontwikkelingsfase.

 

Groeipijnen bij kinderen: hoe behandel je ze?

Nachtelijke groeipijnen kun je op deze manier verzachten:

  • Wrijf over de benen van je kind.
  • Laat je kind even de benen strekken.
  • Laat je kind een warm bad nemen.
  • Als de pijn te erg wordt, neem dan contact op met een arts voor een eventuele pijnstiller.

 

Spelen er anatomische en/of biomechanische afwijkingen mee? Dan is het wel belangrijk om, naast stretching, ook te opteren voor aangepaste podologische zolen, die snel de nodige verlichting geven.

 

Preventie is belangrijk

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maak daarom een afspraak in onze praktijk als je kind ongeveer 4 jaar is en klachten heeft. Dankzij een podologische screening voor kinderen kunnen we eventuele anatomische en biomechanische afwijkingen vroegtijdig opsporen en preventief behandelen. Zo ben je die vervelende groeipijnen te snel af.

 

Heeft je kind last van groeipijnen? Maak dan gerust een afspraak in onze praktijk voor advies op maat.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis