Hallux limitus: een knobbelig verhaal

De term hallux valgus doet bij veel mensen een belletje rinkelen. Niet verwonderlijk, want die aandoening waarbij je een knobbel aan de zijkant van je voet hebt ter hoogte van je dikke teen, komt vrij vaak voor. Maar wist je dat je ook een knobbel kunt krijgen óp je dikke teen? In dat geval spreken we van een hallux limitus. Maar wat is hallux limitus nu precies?

Beperkte beweeglijkheid

Hallux limitus is een beperking van de beweeglijkheid van je dikketeengewricht. Als je een hallux limitus hebt, kun je die teen maar heel beperkt naar boven bewegen. Dat gaat vaak gepaard met stijfheid en pijn.

 

Functioneel versus structureel

Er zijn twee soorten hallux limitus:

  • Bij een functionele hallux limitus is de beweeglijkheid wel aanwezig in je dikketeengewricht, maar gebruik je die beweeglijkheid niet door een foute voetafrol of een verkeerd looppatroon.
  • Bij een structurele hallux limitus is de beweeglijkheid sterk verminderd. En dat leidt vaak tot pijn aan je knie, heup of lage rug.

 

Papegaaienbekjes en/of gewrichtsmuizen

Bij een structurele hallux limitus wordt de verminderde beweeglijkheid van je dikketeengewricht veroorzaakt door een verlies aan kraakbeen. Hierdoor ontstaan er papegaaienbekjes (haakjes) op het gewricht en/of komen er deeltjes kraakbeen los (gewrichtsmuizen). Er vormt zich een knobbel boven op je dikke teen krijgt. Zo’n structurele hallux limitus kan erfelijk of aangeboren zijn. Maar het kan ook het resultaat zijn van een verkeerd stappatroon of herhaaldelijke kleine trauma’s, bijvoorbeeld door te trappen tijdens het voetballen. Een hallux limitus kan ook ontstaan als gevolg van jicht of reuma.

 

Kenmerkende symptomen van hallux limitus

Een hallux limitus is niet altijd even uitgesproken. Toch zijn er een aantal kenmerkende symptomen die wijzen op deze aandoening:

  • pijn als je stapt
  • druk of wrijving als je schoenen draagt
  • pijn aan je knieën, heupen of lage rug
  • teennagelproblemen
  • pijn aan je hele voorvoet

 

Gewricht ontlasten

Dé sleutel in de behandeling van een hallux limitus? Je dikketeengewricht ontlasten. Dat kan door podologische zolen en/of aangepaste schoenen te dragen die een goede voetafrol mogelijk maken, eventueel met een breder gemaakt bovenwerk (voor de knobbel). Levert dat niet het gewenste resultaat op? Dan is chirurgie onvermijdelijk.

Tip! Om een structurele hallux limitus te voorkomen, kun je een bewegingsanalyse laten uitvoeren om fouten in je stappatroon te ontdekken en preventief te laten corrigeren.

Heb je last van een hallux limitus? Maak dan gerust een afspraak in een van onze podopraktijken, zodat we een gepaste behandeling voor jou kunnen opstarten.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis