Hallux rigidus: wat is het, hoe komt het en vooral … wat kun je ertegen doen?

Wie vroeger een beetje opgelet heeft in de Latijnse les, weet dat hallux rigidus weinig goeds kan betekenen. ‘Hallux’ betekent grote teen, ‘rigidus’ betekent stijf. Met andere woorden: een verstijving van de grote teen.

Hallux rigidus komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ouderdom speelt een rol, maar als podologen zien we de aandoening ook al bij dertigers. Vooral bij voetballers, die natuurlijk veel rake trappen in hun carrière gekregen hebben (of nog altijd krijgen). Een hallux rigidus is vaak zichtbaar door een knobbel op je voet, ter hoogte van je grote teen.

De grote boosdoener? Artrose

Het gewricht van je grote teen, dat bestaat uit het middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de teen, is een gemakkelijk slachtoffer voor artrose. Door ouderdom, maar ook door trauma’s – denk maar aan de voetballers – krijgt het kraakbeen in het gewricht het hard te verduren. Het wordt dun, brokkelt af of verdwijnt zelfs helemaal.

 

De gevolgen van hallux rigidus op een rij

Bij hallux rigidus kan de grote teen uiteindelijk niet meer naar boven bewegen, wat de afrol van de voet moeilijker maakt. De klachten blijven dan ook niet uit. In een eerste fase betekent dat pijn, maar ook ontstekingen duiken regelmatig op.

In een volgende fase ga je overcompenseren en je andere tenen meer belasten of je onderbeen anders draaien. Waardoor dan weer andere klachten kunnen ontstaan, zoals kniepijn of problemen met je heupgewrichten.

 

Hallux rigidus behandelen

Hallux rigidus is niet zo gemakkelijk te behandelen, omdat artrose aan de basis ligt. En dat gaat niet meer weg. Een chirurgische ingreep is een optie. De arts beslist dan op basis van een röntgenfoto welke soort ingreep nodig is:

  • het gewricht zuiver maken
  • de losse kraakbeenstukjes verwijderen
  • de ruimte in het gewricht groter maken
  • een prothese plaatsen

 

Wat kunnen we bij PODO+ doen om je klachten bij hallux rigidus te verzachten?

 

Wil je je hallux rigidus laten behandelen? Maak dan een afspraak bij PODO+, zodat we samen kunnen bekijken wat de meest geschikte behandeling voor jou is.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis