Heb ik een wrat of een likdoorn?

Wratten en likdoorns. Allebei bijzonder vervelende kwaaltjes waar onze voeten mee te maken krijgen. Nu het blote-voeten-en-sandalen seizoen weer begint zijn ze ook weer meer zichtbaar. Tijd om iets te doen aan dat wratje! Of was het nu een likdoorn?

Het verschil tussen een wrat en een likdoorn

Een wrat is een virale infectie veroorzaakt door een virus. Je kan een wrat herkennen aan de bloemkoolachtige vorm. Als we denken aan wratten denken we vaak dat we ze krijgen in zwembaden en vreemde douches, maar eigenlijk kan je overal een virus oplopen dat een wrat veroorzaakt.

Een likdoorn daarentegen is geen virus, maar eelt waar een stukje onder gegroeid is. Drukpunten, door schoenen of een voetafwijking, veroorzaken eelt. Als het eelt te dik wordt, gaat het naar binnen groeien. Dat is een likdoorn.

Een likdoorn gaat helaas altijd pijn doen, omdat die wordt gecreëerd door druk. Van een wrat heb je niet altijd last.


Behandeling van een wrat

Het is belangrijk dat je niet te veel gaan prutsen of krabben aan een wrat. Dan gaat de wrat bloeden en wordt het virus verspreid. Een wrat is niet altijd pijnlijk. Als je dus geen last hebt, doe je er best niets aan. Toch kan een wrat soms wel vervelend zijn als die bijvoorbeeld net op een drukpunt zit. Rond de wrat ga je dan eelt aanmaken en de pijn die je dan voelt is dan vooral afkomstig van het eelt. Er zijn dan enkele behandelingen:

  1. Laat een podoloog het eelt rondom de wrat verwijderen. Een podoloog kan d.m.v. viltjes ook drukverdelend werken. Hierdoor vermijd je in de toekomst eeltvorming. Je kan ook zelf met een puimsteentje eelt verwijderen.
  2. Als je last hebt, kan de wrat behandeld worden met salicylzuur. Dat is een bijtend product waarmee de wrat wordt aangestipt door een huisarts of dermatoloog.
  3. Gaan de klachten niet weg of heb je erg veel pijn, dan kan een huisarts of dermatoloog de wrat bevriezen met stikstof.

 

Behandeling van likdoorns

Goede schoenen zijn alles! Als podologen zweren we bij goede, stevige schoenen waarin je geen last hebt van vervelende drukpunten. Dat is stap 1 om vervelende likdoorns te voorkomen.

Heb je toch pech? Dan verwijderen we je likdoorn nauwkeurig en professioneel. Blijft de likdoorn steeds terugkeren? Dan graven we dieper naar de achterliggende oorzaak hiervan en lossen we dat eventueel op met een voethulpmiddel.

Heb jij last van één of meerdere likdoorns? Heb je eelt op je voeten en wil je vermijden dat er likdoorns ontstaan? Maak dan snel een afspraak. We verwelkomen je graag in één van onze praktijken.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis