Hielspoor … of toch niet?

Klaar voor een lesje anatomie? Onderaan je voet loopt er een peesblad van je hiel over je voetholte naar je tenen. Dat peesblad speelt een belangrijke rol in het ontstaansproces van de veelvoorkomende voetaandoening hielspoor. In deze blog leggen we je graag uit wat hielspoor precies is en hoe het ontstaat.

Peesblad onder druk

In het menselijke lichaam heeft elk onderdeel zijn rol. De hoofdfunctie van het peesblad is om je voetboog in stand te houden. Wanneer je peesblad om een of andere reden onder extra druk komt te staan, kan er ter hoogte van de aanhechting aan de hiel botvorming ontstaan. Die aandoening heet hielspoor.

 

Een misverstand

Als hielspoor gepaard gaat met pijn, komt dat niet door de botvorming. Want die is op zich niet pijnlijk. Het is dus een misverstand dat hielspoor altijd een pijnlijke aandoening is. Als je pijn voelt, komt dat omdat het overbelaste peesblad ontsteekt. De pijn komt dus met andere woorden van de ontsteking, niet van de botvorming.

 

In de volksmond

De term hielspoor wordt in de volksmond vaak foutief gebruikt. Want het peesblad onder je voet kan ook ontsteken zonder dat er sprake van botvorming is. Bij zwangere vrouwen kan gewichtstoename er bijvoorbeeld voor zorgen dat de voet een beetje doorhangt, waardoor het peesblad meer inspanningen moet leveren om de voetboog in stand te houden. Met als gevolg dat het peesblad ontsteekt. Een geval van fasciitis plantaris, niet van hielspoor.

 

Verschillende oorzaken

Er zijn drie belangrijke factoren die aan de basis van hielspoor kunnen liggen:

  1. Een doorzakkende voetboog
    Als je ouder wordt, neemt je spierkracht af. Dat betekent dat je kleine voetspiertjes verzwakken waardoor je voet doorzakt en je peesblad onder meer druk komt te staan. Dat gebeurt ook wanneer je gewicht ernstig toeneemt.

 

  1. Een fout gangpatroon
    Als je je voet tijdens het wandelen overmatig naar binnen kantelt, werken er extra krachten in op de voetboog. Het resultaat? Extra druk en kans op overbelasting van het peesblad.

 

  1. Te korte spieren en pezen
    Als je achillespezen of kuitspieren te kort zijn, komt er ook meer druk op je peesblad. Met het ondertussen bekende resultaat.

 

Voorkomen is altijd beter

Nu je de oorzaken kent, kun je ook gericht actie ondernemen om de kans te verkleinen dat je hielspoor krijgt. Dat kan door je kuitspieren, achillespezen en het peesblad tussen je hiel en tenen regelmatig te rekken. Ook foot core-training kan helpen om je voetspieren te versterken. En last but not least: draag zeker de juiste schoenen, want steun bieden aan je peesblad is cruciaal. September is als eerste maand zonder teenslippers niet voor niets de topmaand voor hielspoor …

 

Pijn verzachten

De botvorming is helaas blijvend. Het goede nieuws? Die eventuele pijnlijke ontsteking is dat niet. Die verdwijnt wanneer het peesblad weer sterker wordt. Je kunt de ontsteking gericht aanpakken met (een combinatie van):

  • stretchen
  • zooltherapie
  • verminderde trainingsarbeid
  • shockwavetherapie
  • een kinebehandeling
  • een inspuiting

 

Als afsluiter geven we je graag nog twee praktische tips om de pijn van de ontsteking te verzachten:

  • Ga met je voet op de plaats van de ontsteking op een golfbal staan en maak kleine circulaire bewegingen. Zo stimuleer je de doorbloeding waardoor de ontsteking sneller verdwijnt.
  • Leg een flesje water in de diepvries tot het water bevroren is en ga er dan op staan. Het ijs en de vorm van de fles zullen je pijn verzachten.

 

Heb je last van hielspoor en wil je een behandelplan op maat? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis