Is een podologische screening voor kinderen nuttig?

In onze praktijk, aan de schoolpoort, op de sportclub: we krijgen bij PODO+ vaak de vraag van ouders of ze eens mogen langskomen met hun kind voor een podologische screening. Ons antwoord? Ja, natuurlijk! Tenminste … als hun oogappel 6 jaar of ouder is. Want daarvoor heeft een podologische screening weinig zin, zeker als er geen klachten zijn.

6 jaar als magische grens

Waarom 6 jaar de ‘magische’ grens is? Wel, voor die leeftijd is de structuur van de voet – en eigenlijk het hele skelet – nog onstabiel. De voetspieren en -botten zijn nog niet stevig genoeg om de voetboog in stand te houden. Het is dus normaal dat jonge kinderen platvoeten hebben. Dat is dus zeker geen reden om je zorgen te maken. Heeft je kind echter pijnklachten? Kom dan zeker eens bij ons langs.

 

Soepele schoenen

Een tip? Laat jonge kinderen zo veel mogelijk blootvoets lopen, zeker in huis of op het gras. De schokken van het stappen zijn heel goed voor de ontwikkeling van hun botten. Maar je kind heeft natuurlijk ook schoenen nodig. Let erop dat je soepele schoenen koopt, de voetgroei goed opvolgt en regelmatig een nieuw paar aanschaft. Zo weet je zeker dat je kind altijd schoenen draagt die groot genoeg zijn. Dat is erg belangrijk voor een goede voetontwikkeling.

In dit filmpje ontdek je enkele leuke voetspelletjes voor kinderen om hun voetjes sterker te maken.

 

Oorzaak van klachten ontdekken

Vanaf 6 jaar houden de voetspieren en voetbotten de voetboog in stand. Je kind zal dan ook een ander stappatroon ontwikkelen. De staplengte neemt toe en de stapfrequentie daalt. Klaagt je kind over pijn aan de benen, knieën of hiel? Raakt het snel vermoeid als het wandelt? Of struikelt het regelmatig over de eigen voeten? Dan is een podologische screening zeker aangewezen om de oorzaak te achterhalen en een doelgericht behandelplan op te stellen.

 

Podologische zolen op maat

Bij PODO+ analyseren we tijdens een podologische screening het hele bewegingsapparaat van je kind. Want de oorzaak van een klacht ligt niet altijd op de plaats waar de pijn zich bevindt. Bij kinderen kunnen we de meeste klachten verhelpen met podologische zolen op maat. Zijn er andere behandelingen zoals kinesitherapie nodig? Dan verwijzen we je graag door.

 

Kort samengevat

De conclusie? Platvoeten op jonge leeftijd zijn heel normaal en verdwijnen vanzelf als jonge voeten zich meer en meer ontwikkelen. Een podologische screening van een kind jonger dan 6 jaar is dus omwille van fysiologische redenen alleen nuttig als er pijnklachten zijn.

 

Wil je meer weten of een afspraak maken voor een podologische screening voor je kind? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis