Platvoeten bij kinderen: normaal of zorgwekkend?

In de zomermaanden lopen kinderen vaak rond op blote voeten. Het is vakantie en ze brengen regelmatig de hele dag thuis of bij hun grootouders door. En daar heb je geen schoenen nodig! Want er is toch niets leuker dan ravotten in de tuin, terwijl het gras aan je voeten kriebelt. Of blootvoets over een frisse vloer wandelen op zonovergoten dagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel ouders in deze zomerperiode opmerken dat hun kind platvoeten heeft. Maar is dat daarom altijd problematisch?

Blootvoets de wereld in

Het is een heel goed idee om kinderen jonger dan vier jaar de wereld op blote voeten te laten ontdekken. Zo ontwikkelen hun botstructuur en spieren zich. Om die reden is het ook belangrijk dat je soepele schoenen koopt voor jonge kinderen. Stevige schoenen zullen het natuurlijke systeem om te stappen belemmeren.

 

Normale fase in ontwikkeling

Een van de gevolgen van de combinatie vakantie en blootvoetse kinderen? Een stijgend aantal ouders dat – vaak op ‘aanraden’ van grootouders – bij ons aanklopt met de vraag of hun kind geen platvoeten heeft. In de meeste gevallen gaat het echter om een normale fase in het ontwikkelingsproces.

 

Dagelijkse work-out

Bij baby’s en peuters komen platvoeten vaak voor. En dat is niet verwonderlijk. Hun botstructuur en voet- en beenspieren zijn nog in volle ontwikkeling. Platvoeten zijn daar een logisch gevolg van. Kruipen, waggelen, vallen en opstaan is hun dagelijkse work-out om die structuur en spieren te versterken.

 

Evenwicht vinden

Het evenwichtssysteem van peuters en kleuters staat nog niet helemaal op punt. Het is voor hen moeilijk om stabiel te lopen en staan. Om meer evenwicht te krijgen, plaatsen ze hun voeten uit elkaar. Daardoor zullen hun voeten naar binnen knikken, waardoor het lijkt alsof ze platvoeten hebben. Bovendien zullen hun benen in een O-stand gaan staan. Maar ook dat is allemaal normaal.

 

Zes jaar

Het is pas wanneer je kind een oudere kleuter is, dat het de voeten dichter bij elkaar zal plaatsen. De voetboog ontwikkelt, de benen worden rechter en de hiel wint aan stabiliteit. Is je kind rond de zes jaar en vermoed je dat het platvoeten heeft? Dan is het beter om een podoloog te raadplegen.

 

Een eenvoudige ‘diagnose’

Een simpel trucje om te achterhalen of je kind platvoeten heeft? Maak de voeten van je kind nat en laat het op een terrastegel of stuk blauwe steen gaan staan. Zie je de volledige voetafdrukken? Dan is dat een indicatie dat je kind platvoeten heeft.

 

Professionele hulp inschakelen

De conclusie? Platvoeten bij kinderen jonger dan zes jaar zijn niet uitzonderlijk. Je hoeft dus niet meteen contact op te nemen met een podoloog. Maar voeten zijn de fundamenten van het menselijk lichaam. Daarom is het belangrijk dat je er aandacht aan besteedt en bij problemen professionele hulp inschakelt. Zeker als je kind:

 

  • vaak klaagt over hielpijn of pijn aan de benen;
  • op de teentjes loopt;
  • een afwijkend, krom teentje heeft;
  • snel vermoeid raakt bij het wandelen.

 

Ook schoenen die abnormale slijtage vertonen zijn een indicatie dat er iets niet helemaal correct is bij het stappatroon.

Wil je meer weten over platvoeten bij kinderen? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis