Je podoloog, onmisbaar bij reuma!

Stramme spieren, pijnlijke gewrichten, …
Wie het verdict reuma kreeg, weet exact waarover we spreken. Jammer genoeg verdwijnt deze aandoening niet.
Toch is het belangrijk om de moed niet te laten zakken, maar voluit te gaan voor een positieve benadering waarmee je je klachten vermindert of zelfs vermijdt. Een team van specialisten, inclusief onze podologen, staan alvast voor je klaar!

Maar waarom is een afspraak bij de podoloog een must?
En op welke manier gaan we samen gericht aan de slag? We vertellen het je graag hieronder.

Reuma voeten PODO+

Wat doet reuma met mijn voeten?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen van je bewegingsapparaat. Als patiënt heb pijn in je gewrichten, spieren, pezen en/of botten, zonder een duidelijk aanwijsbare reden. De pijn start vaak in de kleine gewrichten zoals de handen en de voeten. 70 -80 % van de mensen met reuma krijgt voetklachten. Het afweersysteem van je lichaam is ontregeld, waardoor je meer last krijgt van chronische ontstekingen.
Reuma beperkt zich niet tot je onderrug, knieën of nek. Deze ziekte zorgt ook voor pijn en stijfheid in je voeten. Zo wordt wandelen en lopen alsmaar moeilijker. En zelfs het verzorgen van je eigen voeten is niet meer evident.

 

Mogelijke voetproblemen door reuma
Bij reuma treden vaak vervormingen op, niet alleen aan je voeten, maar ook aan je tenen. Hierdoor ontstaan zowel knobbels als drukpunten.

Als podoloog zien we onder meer de volgende klachten:

  • eelt en pijnlijke likdoorns,
  • hamertenen en klauwtenen,
  • een doorgezakte enkel en/of voet (dit zorgt voor pijn in je enkel, knie of heup),
  • pijnlijke ontstoken gewrichten van de voet en enkel,
  • stijfheid van de gewrichten
  • metatarsalgie (het vet onderaan je voet verschuift waardoor je op de botjes van je voet gaat lopen).

Maar wees gerust, we laten je niet aan je lot over.

 

Een bezoek aan de podoloog: een strak plan!
Blijf als reumapatiënt niet bij de pakken zitten en klop aan bij je podoloog. We helpen je graag op vier manieren:

  1. Een regelmatige screening van je voeten is voor elke reumapatiënt een must. Zo signaleren we op tijd een probleem en zullen we niet twijfelen om je door te verwijzen naar een specialist. Tijdens een screening gaan we kijken naar de beweeglijkheid in de verschillende gewrichten en bekijken we je gangpatroon. Dankzij deze multidisciplinaire aanpak – we nemen contact op met een orthopedische schoentechnieker, arts, reumatoloog, kinesitherapeut, ergotherapeut, … – voorkom je verschillende klachten.
  2. Een voetverzorging. Door je stijve lichaam lukt het je niet meer om je voeten zelf te verzorgen. Maak daarom om de vier à zes weken een afspraak bij je podoloog.
  3. Een gerichte behandeling. Je podoloog helpt je graag met een oplossing op maat zoals Podologische zolen,orthoplastie, een nagelbeugel,schoenadvies …
  4. Kom meer te weten over je aandoening en luister naar de praktische tips van je podoloog. Hoe vermijd je drukpunten? Welke schoenen en kousen kies je het beste als reumapatiënt? We adviseren je op alle fronten en houden de lijn open met tal van deskundigen om je zo op de meest adequate manier te helpen.

 

De gouden raad van ons team
Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Dat is ons advies.
Reuma kan je niet voorkomen en het zal sowieso je voeten aantasten. Maar als je je lijf soepel houdt, dan zal je ongetwijfeld heel wat ongemakken verminderen of voorkomen. Wij houden je graag, samen met andere professionals, in beweging.

Kreeg je een reumadiagnose? Maak dan nu een afspraak bij een podoloog voor een screening, extra educatie, een voetverzorging en/of een behandeling op maat.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis