Likdoorns, een pijnlijke zaak

De herfst komt eraan. En dat betekent vallende bladeren, dagen vol regen en … meer mensen met likdoorns. Want aan het einde van de zomer worden de luchtige, open schoenen ingewisseld voor (nieuwe) dichte exemplaren. En die kunnen likdoorns – in de volksmond ook wel eksterogen genoemd – veroorzaken.

Stekende pijn gegarandeerd

Laat ons beginnen bij het begin en even inzoomen op de vraag wat een likdoorn precies is. Wel, een likdoorn is eelt dat naar binnen groeit. Als je boven, onder of tussen je tenen, of aan de bal, hiel of zijkant van je voet aanhoudende druk of wrijving krijgt, dan ontstaat daar eelt. Als dat eelt te dik wordt, groeit het naar binnen. Dat kan ook gebeuren ter hoogte van je nagel als je nagel een te bolle vorm heeft. Het resultaat? Een stekende pijn als je stapt.

 

Goede schoenen = likdoorns voorkomen

Schoenen die niet goed passen of een te hoge hak hebben, zijn de voornaamste oorzaak van likdoorns. Want die veroorzaken druk of wrijving. Kies daarom altijd voor schoenen die voldoende breed zijn, een stevige hiel hebben, aan de bal van de voet niet te buigzaam zijn en zeker niet doorbuigen in het midden. Zo kun je een vervelende likdoorn voorkomen.

 

Likdoorns en biomechanische onderzoeken

Krijg je ondanks goede schoenen toch last van likdoorns of eksterogen? Dan laat je het best een podologische screening uitvoeren. Want problemen met je houding of de stand van je voet kunnen ook de oorzaak van een likdoorn zijn. En dat ontdek je met een podologische screening. Zeker als je vaak last hebt van likdoorns is zo’n onderzoek aangewezen.

 

Je podoloog weet raad

De remedie tegen likdoorns? Je moet ze laten verwijderen door een gespecialiseerde pedicure of een podoloog. Die zal eerst het overtollige eelt verwijderen en daarna je likdoorn uitfrezen. Als een bolle nagel de oorzaak van je likdoorn is, zal je podoloog een nagelbeugel maken. Om het teveel aan druk op te vangen kunnen een orthese of podologische zolen een mogelijke oplossing zijn.

Ga je naar de podoloog om je likdoorn te laten behandelen? Breng dan geen likdoornpleister aan vóór je bezoek. Zeker niet als je een diabetespatiënt bent. Want die pleister maakt het eelt zacht waardoor de behandeling moeilijker wordt.

 

Wil je meer weten over likdoorns? Of wil je je eksteroog laten behandelen? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis