Loopblessures? Da’s niets voor jou!

De hele wereld lijkt op zoek naar de runner’s high. Het aantal mensen dat regelmatig de loopschoenen aantrekt om het beste van zichzelf te geven, lag nog nooit zo hoog. Een evolutie die alleen maar op applaus kan worden onthaald. Want lopen boost je fysieke en mentale gezondheid. Op voorwaarde dat je het goed aanpakt en de nodige stappen zet om loopblessures te voorkomen.

Loopblessures: de top drie

 

  1. Runner’s knee

    Wat is runner’s knee?

    Runner’s knee
    is met stip de meestvoorkomende loopblessure. Als je deze blessure hebt, is het kraakbeen onder je knieschijf geïrriteerd. Het gevolg? Je ervaart pijn bij een belasting. Wanneer je loopt, de trap neemt of plots opstaat als je lang gezeten hebt, bijvoorbeeld.


    Hoe ontstaat runner’s knee?

    Runner’s knee is vaak het gevolg van overbelasting. Je hebt te veel gelopen in korte tijd waardoor je kraakbeen niet genoeg rust heeft gehad tussen twee loopsessies. Daarnaast kunnen te zwakke heupspieren en bovenbeenspieren de oorzaak zijn. Als die niet sterk genoeg zijn, kantelt je knie naar binnen als je loopt, en komt er te veel wrijving op je kraakbeen.

    Tot slot kan een te grote voetpronatie (het naar binnen kantelen van de voet) aan de basis van runner’s knee liggen. Je voet moet wat naar binnen kantelen als je hem neerzet. Maar wanneer die kanteling te groot is, leidt dat tot te veel druk op je kraakbeen.


    Hoe kun je runner’s knee voorkomen?

    Een bewegingsanalyse zal jouw risicofactoren duidelijk maken. Daarnaast zijn een goed en aangepast trainingsschema en het juiste schoeisel erg belangrijk. En je heup- en bovenbeenspieren trainen onder begeleiding van een kinesist, en eventueel op maat gemaakte podologische zolen dragen zijn ook aan te raden.

 

  1. Scheenbeenvliesontsteking

    Wat is een scheenbeenvliesontsteking?

    Soms dekt de vlag precies de lading. 😉 Zoals de naam het zegt, is een scheenbeenvliesontsteking een ontsteking van je scheenbeenvlies.



    Hoe ontstaat een scheenbeenvliesontsteking?

    Overbelasting, een te beperkte spierkracht en een afwijkend gang- of looppatroon zijn de voornaamste oorzaken van een scheenbeenvliesontsteking. Als je te veel traint in korte tijd, staat je scheenbeenvlies – waar alle spieren zich aan hechten – voortdurend onder druk en gaat het ontsteken.
    Dat gebeurt ook wanneer je heupspieren niet sterk genoeg zijn om je stabiliteit te verzekeren. Want dan ga je je voeten kruisen als je loopt, met extra spanning op je scheenbeenvlies als resultaat.
    Is je voetpronatie te groot? Dan komt er extra druk te staan op de spier die van je middenvoet naar je scheenbeenvlies loopt, waardoor die spier aan het vlies gaat trekken.


    Hoe kun je een scheenbeenvliesontsteking voorkomen?

    Door je spieren onder begeleiding te trainen en krachtiger te maken, maar ook door je loopstijl en loophouding te verbeteren. Met podologische zolen en schoenadvies kun je de afwijkingen in je gang- en looppatroon compenseren.

 

  1. Achillespeesontsteking


    Wat is een achillespeesontsteking?

    Opnieuw dekt de vlag precies de lading: een achillespeesontsteking is een ontsteking van je achillespees.

    Hoe ontstaat een achillespeesontsteking?

    Een achillespeesontsteking kan het gevolg zijn van te korte kuitspieren, een te grote voetsupinatie (het naar buiten kantelen van de voet) of voetpronatie (naar binnen kantelen van de voet) en overbelasting.


    Hoe kun je een achillespeesontsteking voorkomen?

    Net zoals bij een scheenbeenvliesontsteking ligt de preventieve sleutel bij een goede trainingsopbouw, krachtigere spieren en pezen, stretching, podologische zolen en aangepast schoeisel.

 

Er bestaan veel loopblessures. Maar dat mag zeker geen reden zijn om je goede intenties aan de kant te schuiven of om niet of minder te lopen. Met een goede en doordachte aanpak – en ons advies 🙂 – voorkom je problemen.

We wensen je alvast veel loopplezier!

 

Wil je graag loopblessures voorkomen of oplossen? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak in een van onze podopraktijken.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis