Platvoeten behandelen: voor iedereen een oplossing op maat

Platvoeten herken je vrijwel meteen, zeker in de zomerperiode. De mediale voetboog is verzakt, waardoor de volledige voetzool de grond raakt. In onze praktijk krijgen we vaak mensen over de vloer – vooral ouders van jonge kinderen – die zich ongerust maken. Want hoe kun je platvoeten behandelen? En is het wel altijd nodig? In deze blog leggen we het graag in detail uit.

Stijve versus soepele platvoeten

We onderscheiden twee soorten platvoeten:

  • Stijve platvoeten: bepaalde voetbotjes zijn gefixeerd of er ligt een zwak geworden pees aan de basis. Dit type platvoeten zien we vooral bij volwassenen.
  • Soepele platvoeten: deze vorm van platvoeten komt vaak bij kinderen voor en is volstrekt normaal tot de leeftijd van 6 jaar, omdat voetjes dan nog volop in de groei zijn.

 

Platvoeten behandelen op maat

Een goede behandeling kan heel wat klachten voorkomen. Bij PODO+ werken we altijd op maat:

 

  • Bij baby’s en peuters:
    Meestal is er geen reden tot bezorgdheid. Op jonge leeftijd hebben veel kinderen platvoeten omdat hun spieren nog in volle ontwikkeling zijn. Na verloop van tijd evolueren ze meestal naar normale voeten.

    >> TIP: laat je kind vaak op blote voeten rondlopen. Dat versterkt hun voetspieren.

 

  • Bij kinderen vanaf 6 jaar:
    Als je kind op deze leeftijd nog altijd platvoeten heeft, is het verstandig om advies in te winnen en een podologische screening te laten uitvoeren. Met podologische zolen kunnen we de platvoeten gemakkelijk corrigeren. Het is wel belangrijk dat je kind ze gedurende zijn of haar hele groeicyclus draagt. Voor meisjes is dat tot de leeftijd van 16 à 17 jaar. Voor jongens tot hun 18de.

 

  • Bij volwassenen:
    Boven de leeftijd van 18 jaar behandelen we platvoeten altijd met podologische zolen. Vaak raden we ook spierversterkende oefeningen aan. Stellen we spierzwaktes vast? Dan verwijzen we door naar een kinesitherapeut. Een correcte podologische analyse en behandeling van platvoeten is noodzakelijk om andere klachten, zoals hielspoor, te voorkomen.

 

Een toptip die we iedereen willen meegeven: kies altijd voor schoenen van hoogwaardige kwaliteit die je voeten goed ondersteunen. Welke leeftijd je ook hebt. Ontdek hier waaraan je kwaliteitsvolle schoenen herkent.

 

Je platvoeten laten behandelen op een deskundige, doordachte manier? Maak dan gerust een afspraak in een van onze podopraktijken voor advies op maat.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis