Pubalgie, niets om je voor te schamen

De bal rolt weer volop en koning Voetbal heeft het in de media en op de sportvelden opnieuw voor het zeggen. Het nieuwe voetbalseizoen betekent oeverloze discussies over VAR-beslissingen, bierkaartjes die door amateurcoaches vol tactische plannetjes gekribbeld worden en supporters die zich de longen uit het lijf schreeuwen en zingen. Als podologen zien we vooral ook een toename van voetballers die last hebben van pubalgie.

Pubalgie = beter niet hoesten of niezen

Pubalgie is een verzamelnaam om te verwijzen naar pijn rond het schaambeen en de onderste buikspieren. Als je pubalgie hebt, dan ervaar je tijdens het sporten een stekende pijn in je lies en schaamstreek die uitstraalt naar je onderbuik. Maar ook in rust kan pubalgie je au-momenten bezorgen. Zeker als je hoest of niest.

 

Pubalgie = vaker bij mannen

Pubalgie komt vaak voor bij sporters die een spieronevenwicht tussen de verschillende spiergroepen hebben en die een sport beoefenen met veel eenzijdige en korte bewegingen. Daarom hebben vooral voetballers – en in minder mate hockeyspelers – er last van. Lopers krijgen zelden met pubalgie te maken.

 

Pubalgie: spieronevenwicht als boosdoener

Het spieronevenwicht dat vaak aan de basis van pubalgie ligt, kan het gevolg zijn van:

  • zwakke buikspieren
  • verzwakte adductoren
  • verkorte hamstrings
  • verkorte heupspieren
  • een verdraaiing van het bekken
  • een beenlengteverschil
  • een afwijkende voetenstand

 

Maar ook een te snelle trainingsopbouw of trainen met een te hoge intensiteit kan tot pubalgie leiden.

 

Pubalgie: oplossen met een behandelplan op maat

De eerste stap om bevrijd te raken van pubalgie? De oorzaak achterhalen. Ga daarvoor langs bij je huisarts en/of laat een bewegingsanalyse uitvoeren. Is de oorzaak bekend? Dan kan een behandelplan op maat voor je worden opgesteld. Dat kan bestaan uit rust, kinesitherapie, podologische zolen en eventueel ontstekingsremmers. Werkt dat allemaal niet? Dan kan een chirurgische ingreep de oplossing bieden.

 

Toogpraat

Pubalgie is dus een logisch fenomeen aan het begin van een voetbalseizoen. Daar hoeven voetballers zich niet voor te schamen. Over die tsunami aan fopduiken, geveinsde blessures en eindeloze tuimelingen op het gras na een onschuldige val misschien wel. Maar dat is voer voor de tooghangers in de kantines. J

 

De juiste schoenen zijn een must voor voetballers

Nog een tip: er zijn tegenwoordig heel veel soorten voetbalschoenen op de markt. Sommige fabrikanten maken voetbalschoenen zo licht, dat ze te weinig steun bieden aan je voet. En dat kan tot fysieke ongemakken en blessures leiden.

Koop daarom altijd voetbalschoenen die stevig zijn. Dat betekent schoenen die niet plooien ter hoogte van je middenvoet en niet te buigzaam zijn aan de bal van je voet. Als je podologische zolen draagt, zijn voetbalschoenen zonder vast kousje en met een uitneembaar voetbedje een must.

 

Wil je meer weten over pubalgie? Of wil je met een bewegingsanalyse pubalgie voorkomen door een spieronevenwicht op te sporen en vervolgens aan te pakken? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis