Scheenbeenvliesontsteking: oorzaken, oplossingen en preventie

Trek je sinds kort enthousiast je wandel- of loopschoenen aan om enkele keren per week een aantal kilometers te stappen of joggen? Dan missen je bewegingsinspanningen wellicht hun effect niet: je voelt je fitter, gezonder en vitaler. Tot je plots tijdens het wandelen of lopen een zeurende of stekende pijn ervaart aan de binnenkant van je onderbeen. Met die symptomen is de kans groot dat je een scheenbeenvliesontsteking – ook gekend als shin splints of mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) – hebt.

Scheenbeenvliesontsteking: verschillende oorzaken

Soms dekt de vlag perfect de lading. Een scheenbeenvliesontsteking is een ontsteking van je scheenbeenvlies. Dat is het vlies dat zich tussen je kuit- en scheenbeen bevindt. Die ontsteking kan verschillende oorzaken hebben. We zetten de voornaamste voor jou op een rijtje.

 

  1. Een fout stap- of looppatroon
    Als je wandelt of loopt, trekken je scheenbeenspieren aan je scheenbeenvlies. Dat is geen probleem als je een goed stap- of looppatroon hebt. Maar als je last hebt van een platvoet of een holvoet, of als je voet te veel naar binnen kantelt als je hem neerzet (overpronatie), dan kan de trekkracht van je scheenbeenspieren op je scheenbeenvlies zo groot worden dat het overbelast wordt.

 

  1. Foute loopschoenen
    Loopschoenen bestaan in verschillende uitvoeringen. Het is de kunst om loopschoenen te kopen die passen bij jouw voeten en looppatroon. Professioneel schoenadvies is geen overbodige luxe als je nieuwe loopschoenen aanschaft. Want foute loopschoenen kunnen ervoor zorgen dat een fout looppatroon niet of onvoldoende gecorrigeerd wordt, of een fout looppatroon veroorzaken.

 

  1. Te hoge trainingsintensiteit
    Als je iets doet, doe je het goed. Dus vlieg je erin en ga je heel vaak lopen of wandelen. Het probleem? Je lichaam is die intensiteit niet gewoon en heeft behoefte aan meer recuperatie. Rust je te weinig tussen twee loop- of wandelsessies? Dan kan dat jou een scheenbeenvliesontsteking opleveren.

 

  1. Verkeerde ondergrond
    Altijd bewegen op een te harde ondergrond kan ook een oorzaak van scheenbeenvliesontsteking zijn. Een harde ondergrond vergroot de schokkracht op je spieren en vliezen telkens als je hiel de grond raakt.

 

Ook overgewicht of te zwakke spieren boven de onderbenen zijn andere bekende oorzaken van een scheenbeenvliesontsteking.

 

Een scheenbeenvliesontsteking behandelen

Heb je een scheenbeenvliesontsteking? Dan moet je rust combineren met kinesitherapie en goede oefentherapie. Het is ook een goed idee om langs te gaan bij een podoloog voor een bewegingsanalyse, schoenadvies en eventueel podologische zolen. Dat is trouwens ook in het kader van preventie zeker aan te raden.

 

Wil je meer weten over de oorzaken van een scheenbeenvliesontsteking? Heb je last van een scheenbeenvliesontsteking of wil je die aandoening voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis