Wat doet een podoloog?

Het verschil tussen podologie en voetverzorging

Bedenkelijke blikken en fronsende wenkbrauwen. Dat zien we vaak als we op netwerkevenementen of sociale events vertellen dat we podologen zijn. Het antwoord op de vraag ‘Wat doet een podoloog?’ is blijkbaar niet zo bekend. Daar brengen we graag verandering in met dit artikel!

‘Iets met voeten’

De meeste mensen weten wel dat een podoloog iets doet met voeten. Maar veel verder dan ‘voetverzorging’ reikt hun kennis vaak niet. En dat is dan nog niet eens helemaal correct. Het is te zeggen, wat wij doen is vaak niet de voetverzorging die zij voor ogen hebben.

 

Esthetisch of medisch = voetverzorging

Voetverzorgingen zijn het terrein van pedicures of gespecialiseerde voetverzorgers. Een pedicure doet esthetische voetverzorgingen. Ze knipt en lakt je nagels of verwijdert overtollig eelt. Een gespecialiseerde voetverzorger gaat verder en pakt ook kleine voetproblemen aan, zoals ingegroeide teennagels of eksterogen.

 

Oorzaken detecteren en aanpakken

Een podoloog geeft podologische voetverzorgingen die erop gericht zijn een specifiek voetprobleem duurzaam op te lossen. Een podoloog is erin gespecialiseerd om de oorzaken van voetproblemen op te sporen en adequaat te behandelen. Je komt vaak na doorverwijzing van een gespecialiseerde voetverzorger, arts of kinesist bij een podoloog terecht, maar je kunt ook zelf bij ons aankloppen.

 

Ook preventief

Een podoloog kan je ook helpen om fysieke ongemakken te voorkomen. In ons lichaam is alles met elkaar verbonden. En je voeten vormen de fundamenten. Het gevolg? Een voetprobleem, voetmisvormingen of een afwijkend stappatroon kan op termijn pijn aan je enkels, knieën, heupen, rug of nek veroorzaken. Een podoloog kan met een bewegingsanalyse perfect controleren of je stappatroon en voetenstand in orde zijn en indien nodig podologische zolen maken om problemen voor te blijven.

 

Behandeling en educatie van diabetespatiënten

Als je een diabetespatiënt bent, dan bestaat de kans dat het gevoel in je voeten vermindert en je een moeizame bloeddoorstroming hebt. Als dat zo is, behoor je tot de risicopatiënten. Want voor een diabeticus is het heel belangrijk dat je geen wondjes oploopt, of ze snel behandelt wanneer dat toch gebeurt. Door de verminderde gevoeligheid van je voeten, kan het zijn dat je voetwondjes niet opmerkt.

 

Een podoloog kan testen of je tot de risicogroep behoort. Is dat zo? Dan kun je er ook terecht voor gespecialiseerde voetverzorgingen, behandelingen en educatie om problemen voor te blijven.

Ook als reumapatiënt kun je trouwens voor specifieke podologische voetverzorgingen aankloppen bij een podoloog.

 

Even op een rijtje

De conclusie? Een podoloog doet heel wat! Heb je een voetprobleem? Of wil je fysieke ongemakken voorkomen? Kom dan gerust eens bij ons langs voor:

 

Wil je een voetprobleem laten behandelen of met een degelijke screening problemen voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis