Wat is een stressfractuur?

In de media hoor je vaak dat een sporter of een atleet verstek moet geven voor een wedstrijd omwille van een stressfractuur. En ook bij PODO+ zien we regelmatig mensen die last hebben van deze aandoening. Maar wat is een stressfractuur nu eigenlijk? We leggen het je graag uit.

Stressfractuur, what’s in a name?

Soms zet een naam je op het verkeerde been. Een walvis is geen vis, Groenland is allesbehalve groen en … een stressfractuur heeft niets te maken met stress. Het is een microtrauma, een kleine breuk, die ontstaat door een herhaaldelijke overbelasting van een bot. Een stressfractuur komt meestal voor in het onderbeen of in de voet. Vooral het tweede en vijfde middenvoetsbeentje en het scheepvormig beentje zijn er vatbaar voor.

 

Verschillende oorzaken van een stressfractuur

Die herhaaldelijke overbelasting van het bot kan het gevolg zijn van onder meer:

  • een verkeerde trainingsopbouw
  • een te hoge trainingsintensiteit
  • een verkeerde voetenstand
  • een foutief looppatroon
  • vaak hoge hakken dragen

 

En natuurlijk kan een stressfractuur ook acuut ontstaan, bijvoorbeeld als er een zwaar voorwerp op je voet valt of bij een intens contact tijdens een contactsport.

 

Stressfractuur niet altijd zichtbaar

Als je een stressfractuur hebt, dan voel je pijn tijdens of na het sporten. In meer ernstige gevallen, kan die pijn ook continu zijn. Stressfracturen kunnen zo klein zijn dat ze niet altijd zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Alleen een CT-scan kan honderd procent uitsluitsel geven.

 

Preventie als oplossing

Voorkomen is de beste remedie tegen een stressfractuur. Laat je schoenen met hoge hakken dus in je schoenenkast staan en draag aangepaste sportschoenen als je sport. Bouw je trainingsintensiteit stelselmatig op. Het is ook aan te raden om een bewegingsanalyse te laten uitvoeren om een verkeerde voetenstand of fout looppatroon te ontdekken en dat vervolgens te corrigeren met podologische zolen op maat. Kousen die altijd stukgaan op dezelfde plaats, of een abnormale slijtage van je schoenen kunnen wijzen op een fout in je bewegingsapparaat.

 

Bot niet belasten

De behandeling van een stressfractuur bestaat uit rust. Zo krijgt de breuk tijd om te herstellen. Dat is niet evident, omdat je natuurlijk op je voeten steunt. Een gipsverband wordt zelden gebruikt bij een stressfractuur, omdat je daarmee ook je been- en voetspieren verzwakt. Je bot niet belasten kan dus een uitdaging zijn. Als je een verkeerde voetenstand hebt, dan bieden aangepaste schoenen met een stijve afrol de oplossing. En een kinesist kan je looptechniek verbeteren.

 

Wil je meer weten over stressfracturen? Of wil je een stressfractuur voorkomen met een bewegingsanalyse, podologische zolen op maat of professioneel schoenadvies? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis