Zeven tips om voetproblemen te voorkomen als je diabetes hebt

Je voeten krijgen heel wat te verduren. Daarom is het belangrijk om ze preventief te beschermen en goed te verzorgen. Zéker als je diabeticus bent. Want dan heb je een verhoogde kans om voetproblemen te ontwikkelen. Diabetes tast de zenuwen in je voet aan, en vermindert zo het gevoel in je voeten. Als podopraktijk met specialisatie in voetbehandelingen voor diabetici geven wij je graag zeven tips om voetproblemen te voorkomen.

  1. Laat je voeten twee keer per jaar podologisch screenen
    Voorkomen is altijd beter dan genezen. En hoe sneller je podoloog een (potentieel) probleem opmerkt, hoe sneller je behandeling kan starten. Tijdens een podologische screening test je podoloog de gevoeligheid van je voeten en gaat hij na of je doorbloeding in orde is. Daarnaast heeft hij aandacht voor je voettemperatuur en kijkt hij of je eeltvorming hebt of standsafwijkingen vertoont.

 

  1. Koop je schoenen in de namiddag
    Is het tijd voor nieuwe schoenen? Ga dan in de namiddag op schoenenjacht. Want je voeten zwellen in de loop van de dag een beetje op. Als je je nieuwe schoenen in de voormiddag past en ze zitten goed, dan zouden ze in de namiddag toch kunnen knellen. Heb je de ideale nieuwe schoenen gevonden? Bouw dan stelselmatig je draagtijd op. Draag ze de eerste dag één uur, de tweede dag twee uur, de derde dag drie uur, … Zo geef je je voeten en je schoenen de kans om aan elkaar te wennen.

 

  1. Knip je teennagels recht af
    Om ingroeiende teennagels of kleine wondjes te voorkomen is het belangrijk om je teennagels altijd recht af te knippen. Ben je een risicopatiënt? Laat dan je podoloog je teennagels knippen.

 

  1. Controleer je schoenen
    Je voorkomt wondjes door even met je hand in je schoenen te voelen voor je ze aantrekt. Zo haal je er bijvoorbeeld gemakkelijk kleine steentjes uit. Draag ook katoenen sokken zonder naden.

 

  1. Hydrateer je voeten
    Smeer je voeten dagelijks in met een vochtinbrengende crème om ze goed gehydrateerd te houden. Breng geen crème aan tussen je tenen om schimmelvorming te voorkomen. Neem je een voetbad? Beperk dat dan tot maximaal vijf minuten en vergeet niet om de temperatuur van het water te controleren met een thermometer.

 

  1. Doe aan zelfcontrole
    Onderwerp je voeten elke dag aan een controle om wondjes snel te detecteren. Loop als diabeticus ook nooit rond op blote voeten. Zo verklein je de kans op wondjes.
    Ontdek je een wondje? Ontsmet dat dan goed en laat het controleren door je huisarts of podoloog als je na twee dagen geen verbetering ziet. Heb je eelt of likdoorns? Laat die dan door een gespecialiseerde voetverzorger of podoloog verwijderen.

 

  1. Draag dikke, warme sokken
    Heb je koude voeten? Warm ze dan niet op met warmwaterkruiken of verwarmingstoestellen, want die zorgen maar voor een tijdelijke oplossing. Trek liever een paar dikke warme sokken aan die niet spannen rond je benen.

 

Ben je diabeticus en wil je graag een voetbehandeling op maat? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis