Zweetvoeten aanpakken doe je zo!

Vraag aan honderd mensen welke geuren ze associëren met zonovergoten dagen en je krijgt gegarandeerd barbecues, bloemen en vers gemaaid gras als antwoord. De kans dat iemand zweetvoeten opwerpt, is bijzonder klein. Al zou dat geen dom antwoord zijn …

Zweetklieren in actie

3 tot 5 procent van de bevolking heeft last van hyperhidrosis pedis. Dat is de welklinkende wetenschappelijke benaming voor zweetvoeten. En als de temperaturen oplopen, schieten ook de zweetklieren in de voeten weer in volle actie. Dus neemt de kans toe dat je dat penetrante aroma weer mag waarnemen.

 

250.000 zweetklieren

Je voeten bevatten zo’n 250.000 zweetklieren. Het is dus eigenlijk verwonderlijk dat niet meer mensen zweetvoeten hebben. Als je last hebt van zweetvoeten, werken je zweetklieren te goed. Je gaat overmatig zweten aan je voeten en creëert zo de perfecte habitat voor bacteriën.

 

Vele oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor zweetklieren die meer doen dan ze zouden moeten. Erfelijkheid, overgewicht, hormonen, medicatie, fysieke inspanningen, nervositeit, angst of hoge temperaturen zijn allemaal triggers die je zweetklieren overmatig in actie kunnen doen treden.

 

Natuurlijke reactie

Is dat een probleem? Eigenlijk niet. Zweten is een natuurlijke reactie om ons lichaam af te koelen. Overmatig zweten aan je voeten is altijd onaangenaam, maar wordt pas problematisch in combinatie met bacteriën. Want dan ontstaat er een schimmelinfectie die soms gepaard gaat met een branderig gevoel. En die schimmelinfectie is de oorzaak van stinkende voeten.

 

Donker en vochtig = ideale omgeving

Meer concreet? Bacteriën gedijen het beste in een donkere, vochtige omgeving. Zwetende voeten in schoenen creëren dus de ideale omgeving voor bacteriën. Heb je een bacterie opgelopen? Dan zal die in zo’n omgeving leiden tot een schimmelinfectie. Met alle gevolgen van dien.

 

Tien tips

Om een onaangename geur te voorkomen, moet je dus zorgen dat bacteriën hun weg naar je voeten niet vinden en een vochtige voetomgeving vermijden. We geven je graag enkele tips:

  1. Maak je gebruik van de douchefaciliteiten in een sportcomplex of sportclub? Draag dan altijd slippers.
  2. Was je voeten af en toe met een iso-Betadine-zeep. Gewone zeep neemt de vetlaag weg van je voeten. En dat hebben bacteriën graag.
  3. Droog je voeten altijd goed af na het wassen.
  4. Ververs elke dag je kousen en was je gedragen kousen op hoge temperatuur.
  5. Draag niet elke dag dezelfde schoenen. Zo krijgen je schoenen de kans om te ‘ademen’.
  6. Spuit regelmatig een schimmeldodende spray in je schoenen.
  7. Draag zoveel mogelijk lederen schoenen. Leder sluit nauwer aan op de huid en ademt beter mee.
  8. Verkies katoenen of wollen sokken boven synthetische sokken.
  9. Doe boorzuurschilfers in je sokken. Die nemen het vocht op.
  10. Draag je podologische zolen? Doe er dan een katoenen kousenvoetje over.

 

Op warme dagen – en zeker als je last hebt van zweetvoeten – is de verleiding groot om slippers te dragen. Toch is dat geen goed idee omdat teenslippers tot andere problemen leiden. Draag daarom liever sandalen met een hiel.

Leveren deze acties niet het gewenste resultaat op? Ga dan langs bij de dermatoloog. Er bestaan behandelingen om de werking van je zweetklieren af te remmen.

Wil je meer weten over zweetvoeten? Of wil je schoenadvies of een podologische screening om problemen te voorkomen of op te lossen? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis