Variatie, de beste ondergrond om op te lopen

Urban trails, vijverlopen, offroad crossen, marathons, family runs, … het aantal loopevenementen neemt almaar toe. En dat is niet verwonderlijk, want het aantal mensen dat overtuigd is van de fysieke en mentale voordelen van joggen, scheert hoge toppen. Een evolutie die ons bij PODO+ erg veel plezier doet.

Rush, fysieke boost of ontspanning

Ook in onze praktijk zien we almaar meer mensen die op zoek zijn naar de runner’s high of die gewoon willen werken aan hun fysieke paraatheid of zich willen ontspannen door wekelijks enkele keren hun loopschoenen aan te trekken. Een van de meestgestelde vragen die we krijgen: welke ondergrond is het beste om op te lopen? Het antwoord: een gevarieerde ondergrond.

 

Alle spieren en pezen triggeren

De ondergrond waarop je loopt, heeft een grote impact op de belasting van je lichaam. Ze bepaalt in welke mate jij je spieren, pezen en weefsel belast. Varieer je regelmatig van ondergrond? Dan trigger je alle spieren en pezen die belangrijk zijn om te lopen. Het resultaat? Je wordt fysiek sterker en voorkomt loopblessures.

 

Ook een harde ondergrond is oké

Het is een misvatting dat je beter niet loopt op een harde ondergrond, zoals beton of asfalt. Ja, het klopt dat je hardere schokken moet opvangen, maar lopen op een harde ondergrond heeft ook voordelen. Je voet komt stabieler neer en je spieren en pezen worden minder uitgerekt. Je houding wordt minder verstoord en je lichaam moet dus minder corrigerend werken. Bovendien kun je op een harde ondergrond ook meer snelheid maken omdat de contacttijd met de grond korter is.

 

Lichaamsgewicht maal vijf

Als je loopt moet je lichaam bij elke stap twee tot vijf maal je lichaamsgewicht opvangen. Een zachte ondergrond werkt dempend. Dat betekent dat de schokken minder hard zijn. Maar op een zachte ondergrond, zoals een bospad, gras of een Finse piste, zakt je voet meer weg waardoor je spieren en pezen meer uitgerekt worden en je houding dus meer verstoord wordt.

 

Minder snelheid op zachte ondergrond

Nog een gevolg van lopen op een zachte ondergrond? Omdat je voet verder wegzakt,  vergroot de contacttijd met de grond. Daardoor loop je trager en moet je dus meer spieractiviteit ontwikkelen om snelheid te maken.

 

Snelheid telt

Naast de ondergrond is ook de snelheid waarmee je loopt erg belangrijk. Hoe hoger je snelheid, hoe groter de impact van de inspanning op je lichaam.

  • Ben je een goed getrainde loper? Dan is er geen probleem, want dan zijn je spieren klaar voor zo’n inspanning.
  • Ben je een beginnende loper? Doe het dan liever wat rustiger aan en bouw langzaam op. Start to run-projecten zijn zeker een aanrader. En wees je ervan bewust dat als je vaak en goed zwemt of fietst je nog niet noodzakelijk getraind bent om te lopen. Want als je loopt, spreek je andere spieren aan.

 

Draag de juiste schoenen

Of je nu een ervaren loper bent, of op het punt staat om letterlijk je eerste passen te zetten in de wonderlijke wereld van het lopen, je moet altijd aandacht hebben voor je loopschoenen. Ga niet lopen met je tennisschoenen die je nog in de kast hebt staan. Loopschoenen zijn gemaakt om te lopen en bieden je de juiste ondersteuning. Het aanbod is groot. Win daarom altijd schoenadvies in bij een expert om de juiste schoenen voor jou te vinden.

 

Een vakantietip

Met de vakantie voor de deur geven we je nog graag een bijkomende tip. Het idyllische kader van je vakantiebestemming kan je misschien aanzetten om op het strand te gaan lopen. Loop in dat geval altijd zo dicht mogelijk bij de waterkant. Daar zakt je voet niet zo diep weg. En vergeet ook op vakantie niet van ondergrond te variëren!

 

Wil je graag loopblessures voorkomen? Of wil je schoenadvies om op de juiste loopschoenen je kilometers af te leggen? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak in een van onze Podopluspraktijken.

Toegepaste behandelingen

Voetverzorging reumapatiënten
Voetverzorging diabetici
Schoenadvies
Podologische zolen op maat
Podologische voetverzorgingen
Podologische screening voor kinderen
Podologische screening voor sporters
Orthonyxie
Orthoplastie
Bewegingsanalyse

Pak je probleem aan bij de basis